Prima pagina

CNVM se lupta pentru piata titlurilor de stat

18.06.2001, 00:00 16



Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) doreste modificarea regulamentului de tranzactionare a titlurilor de stat pentru ca tranzactiile sa se realizezeze numai pe piata bursiera, nu si pe cea piata interbancara.

CNVM considera ca actuala forma a proiectului de regulament, privind functionalitatea pietei titlurilor de stat, elaborat de Ministerul Finantelor, include o serie de inadverdente si de neclaritati cu privire la mecanismul propus pentru tranzactionarea titlurilor de stat pe piata secundara.

"Am transmis la Ministerul Finantelor ultimele idei, in urma discutiilor din acesta saptamana (n.r.-saptamana trecuta) si discutiile vor continua la nivel de directori", a declarat pentru Ziarul Financiar Gabriela Anghelache, vicepresedintele CNVM.

Regulamentul da, in forma actuala, posibilitatea tranzactionarii unei singure emisiuni de titluri de stat atat la Bursa de Valori, cat si pe o piata supravegheata de BNR, idee care nu este pe placul CNVM.

"Daca tranzactiile se vor realiza pe doua piete, in concurenta, vor aparea doua preturi diferite si ar putea sa apara dificultati.

Impresia mea este insa ca se doreste mentinerea tranzactionarii titlurilor de stat doar pe piata interbancara. Dar daca cedam acum acestea nu vor mai fi niciodata tranzactionate pe piata bursiera", a spus Gabriela Anghelache.

Regulamentul privind functionalitatea pietei titlurilor de stat, intocmit de Ministerul Finantelor, a fost aprobat de recent de BNR, urmand sa fie avizat de CNVM.

Piata titlurilor de stat este una dintre cele mai mari afaceri datorita sumelor mari implicate, care depasesc miliarde de dolari. Lupta cea mai mare se da in privinta locului de tranzactionare a titlurilor. CNVM vrea ca acest loc sa fie Bursa de Valori, idee care nu este agreata in totalitate de Ministerul Finantelor si BNR.

Pana acum bancile sunt principalii jucatori pe piata titlurilor de stat. Din punct de vedere oficial nu exista o piata secundara, respectiv un loc unde sa se tranzactioneze curent titlurile Ministerului de Finante.

Regulamentul da societatilor de valori mobiliare posibilitatea sa fie acceptate atat pe piata primara, cat si pe cea secundara si face posibila tranzactionarea titlurilor cu scadenta mai mare de un an prin intermediul pietelor de capital.

Totodata acesta impune societatilor de brokeraj un capital minim de 75 miliarde de lei pentru a participa pe piata primara, unde sunt vandute prima data titlurile de catre Ministerul Finantelor, si un capital de 37,5 miliarde de lei pentru a participa pe piata secundara, unde sunt ulterior tranzactionate aceste titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO