Prima pagina

CNVM cu ochii pe cei care administreaza fonduri mutuale

24.04.2001, 00:00 32



Dupa ce s-au fript cu cateva fonduri mutuale - FMOA sau FNI - CNVM spune ca a devenit acum mult mai atenta cu supravegherea administratorilor acestor institutii. CNVM sanctioneaza acum orice incalcare a reglementarilor de administrare a fondurilor mutuale.

In urma verificarilor de la sfarsitul lunii trecute, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amendat societatea de administrare a fondului Retcon si a sanctionat cu avertisment publicat societatile de administrare Globinvest si Certinvest.

"Prin aceste controale se doreste o supraveghere atenta a fondurilor, care trebuia facuta cu mult timp in urma. Semnalul pe care dorim sa-l transmitem este ca societatile de administrare si fondurile mutuale nu mai sunt acum de capul lor", a declarat pentru Ziarul Financiar Ileana Agalopol, comisar al CNVM.

Oficialul CNVM spune ca cele mai frecvente abateri sunt legate de nivelul detinerilor de actiuni necotate si de titluri de valoare (nr. acordarea de credite prin instrumente de tip bilete la ordin) ale persoanelor juridice romane.

De asemenea, cateva fonduri mutuale au probleme si cu ponderea lichiditatilor in portofoliul lor, respectiv nivelul lichiditatilor este mai redus decat prevad normele.

Societatea Pactinvest, care administreaza Retcon, a primit o amenda de 2% din capitalul social, din cauza faptului ca nivelul lichiditatilor era la sfarsitul lunii trecute de 20,8%, fata de nivelul minim de 30% cat prevad reglementarile.

Tot nivelul lichiditatilor a fost motivul pentru care societatea Globinvest, administratorul fondului Transilvania, a primit avertisment publicat.

Depozitele bancare si numerarul fondului Transilvania, singurele instrumente calificate de CNVM drept disponibilitati, erau la sfarsitul lunii trecute sub nivelul normal de 30%. Totodata ponderea finantarilor catre persoane juridice prin titluri de valoare era ceva mai mare decat limita legala de 30% din activul fondului.

Ilie Cenan, directorul Globinvest spune insa ca fondul sau este foarte lichid, pentru ca mai mult de 64% din totalul activelor sunt certificate de trezorerie emise de Ministerul Finantelor, care pot fi oricand transformate in numerar in cazul in care investitorii vor sa-si retraga banii.

Societatea de administrare Certinvest, care administreaza fondurile mutuale Capital Plus si Tezaur, a fost sanctionata cu avertisment publicat datorita nivelului peste limita a detinerii de obligatiuni necotate.

Este vorba de obligatiunile International Leasing care au fost vandute prin oferta publica, dar care, pana in prezent, nu au fost cotate pe vreo piata reglementata, desi emitentul a cerut acesta. International Leasing si Certinvest fac parte din acelasi grup.

CNVM poate sanctiona administratorii care incalca reglementarile cu avertismente, amenzi iar daca neregulile se repeta societatile de administrare pot fi suspendate sau eliminate de pe piata.

Ultimul control al CNVM in piata fondurilor s-a desfasurat in luna septembrie a anului trecut, cand majoritatea fondurilor au primit avertisment.

In urma controalelor CNVM se constata ca societatile de administrare, chiar daca intr-o proportie redusa, nu au uitat deloc de actiunile necotate sau de acordarea de finantari unor firme prin intermediul titlurilor de valoare (FNI si-a majorat valoarea activelor prin actiuni necotate, iar FMOA a intrat in criza datorita titlurilor de valoare - bilete la ordin).



Pe piata fondurilor mutuale cine are investitori ar si profit, dar mic



Este oare rentabil pe piata romaneasca sa administrezi fonduri mutuale de investitii? Profiturile destul de mici ale societatiilor de administrare dau practic un raspuns negativ la acesta intrebare.

Pana anul trecut acesta industrie parea infloritoare, dar pana la urma s-a dovedit ca doar cativa pot castiga bani din administrare si poate numai prin frauda. FNI a iesit din piata, iar restul administratorilor de fonduri care au ramas nu o duc prea bine.

Societatile de administrare castiga destul de greu salariile celor patru sau cinci angajati cat are de obicei o asemenea societate, dar continua pastreze fondurile in asteptarea unor vremuri mai bune.

Cei care au ceva mai multi investitori si activele in administrare sunt mai mari reusesc sa iasa pe profit. Ceilalti, care administreaza fonduri de cateva miliarde si chiar milioane de lei sunt in pierderi si prefera sa nu comunice rezultatele financiare.

Multi dintre administratori se uita cu nostalgie in trecut cand adminstrau zeci de milioane de dolari si zilnic veneau noi investitori.

Acum, chiar daca riscul portofoliilor este extrem de scazut, pentru ca toti administratorii au politici conservatoare de plasament, investitorii sunt in continuare socati de prabusirea FNI si nu vor sa se intoarca in fonduri.



Liderul pietei poate tine pe profit societatea de administrare

Vanguard Asset Management, societatea care administreaza fondul Oportunitati Nationale (FON), a avut in primele trei luni ale anului venituri totale de 753 milioane de lei, iar profitul net a fost de circa 100 milioane de lei.

FON este cel mai mare fond de pe piata romaneasca, cu active totale de 78,5 miliarde de lei la sfarsitul lunii trecute.

Daniel Marinescu, director al Vanguard Asset Management spune ca fondul administrat de el are comisioanele foarte mici, ceea ce ar putea explica profitul redus.

"Societatea nostra de administrare castiga doar daca clientii nostrii castiga. Daca randamentul fondului ar fi zero si castigul Vanguard Asset Management ar fi zero", sustine Daniel Marinescu.

Vanguard percepe un comision de administrare de 9,5% din castigul brut al FON, ceea ce echivaleaza cu un procent de 0,45% din activul mediu lunar in cazul unei cresteri lunare de 5%.

Comisionul la retragerea din fond este de 0,35% pentru sumele retrase in numerar si de 1% pentru retragerile in cont bancar.

"La randamentele actuale ale pietei monetare comisionul de administrare este de 0,35% din activul net", a precizat Daniel Marinescu. El spune ca Vanguard Asset Mangement are in pregatire un nou fond de investitii care se va numi Vanguard Protector.

Globinvest ,care administreaza fondul mutual Transilvania, a inregistrat in primele trei luni ale anului un profit net de 420 milioane de lei, reprezentand 26% din valoarea previzionata pentru acest an.

Veniturile totale ale Globinvest au fost de 967 miliarde de lei. Veniturile societatii provin din comisionul de administrare al fondului Transilvania, nivelul acestuia fiind 0,4% din activul net, care este in prezent in jur de 67 miliarde de lei.

Luna trecuta fondul a avut intrari de sase miliarde de lei si iesiri de 8,8 miliarde de lei, iar pentru aceasta luna intrarile nete sunt estimate la trei miliarde de lei.

Ilie Cenan, directorul Globinvest estimeaza ca in perioada urmatoare nivelul comisionului urmeaza sa scada o data cu scaderea inflatiei si dobanzilor.



Quadrant a castigat 343 milioane de lei in primul trimestru

Quadrant Asset Management (QAM) a inregistrat in primele trei luni ale anului un profit net de 343,8 milioane de lei, in conditiile in care veniturile totale au fost de 1,13 miliarde de lei. "Cea mai mare parte a veniturilor provin din comisioanele de administrare, dar avem si venituri financiare" spune Florin Rosca back office manager la QAM.

Societatea administreaza fondurile Stabilo si FDI Galati, care au active totale de 12,7 miliarde de lei. Totodata Quadrant face managementul disponiblitatilor Fondului National de Acumulare (FNA) fratee mai mic al FNI, care sunt in prezent de 48 miliarde de lei. Contractul de administrare este pe o perioada predeterminata, pana la reorganizarea FNA.

Acest fond a fost administrat pana in vara anului trecut de SOV Invest, fondul ramanand fara administrator dupa colapsul FNI.

SIRA, societatea care administreaza unul dintre cele mai vechi fonduri, Fondul pentru Comert Exterior (FCE), a obtinut in primele trei luni ale anului un profit net de 160 milioane de lei, veniturile totale fiind 564 milioane de lei.

"Sursele veniturilor sunt administrarea fondului si venituri din dobanzi din remunerarea capitalului social", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Nicu, presedintele SIRA. FCE are un activ net de 31,3 miliarde de lei si un numar de 640 de investitori.



Mai sunt si pierderi

Capital Asset Management, societatea care administreaza fondurile Fortuna Classic, Gold si Junior, a inregistrat in primul trimestru venituri de 1,27 miliarde de lei. Cheltuielile totale ale societatii au fost mai mari decat veniturile, astfel ca firma a incheiat perioda cu pierderi, datorita cheltuielilor cu dobanzile.

"Societatea ar fi putut sa iasa pe profit daca nu ar fi fost niste credite contractate in trecut. Suntem pe pierderi, stam si ne lingem ranile si privim in trecut la vremurile in care aveam 120 de milioane de dolari in administrare" a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Dan, presedintele Capital Asset Management.

In prezent societatea administreaza prin intermediul celor trei fonduri circa 47 miliarde de lei (1,6 milioane de dolari). Societatea incaseaza un comision de administrare de 0,7% din activul mediu lunar al fondului Fortuna Classic, 0,5% pentru Fortuna Gold si maxim 2% din media lunara a valorii pentru Fortuna Junior. Comisionale de rascumparare variaza in functie de perioada cat a durat investitia in fond.



Administratorii de fonduri mici ies pe pierderi

Certinvest a inregistrat in primul trimestru al anului venituri totale de 166 milioane de lei, in timp ce cheltuielile au fost de 308 milioane de lei, rezultand o pierdere de 141 milioane de lei.

"Aceasta pierdere se datoreaza in principal faptului ca veniturile din

comisioanele de administrare, care sunt singura sursa de venituri operationale ale unei societati de administrare, nu au putut fi crescute la un nivel care sa acopere cheltuielile totale", a declarat pentru Ziarul Financiar Iulian Panait, director la Certinvest.

El spune ca multe societatile de adiministrare ale fondurilor mutuale opereaza un volum al activelor administrate sub limita care sa le permita sa devina profitabile.

"Singura modalitate de sporire a veniturilor unei societati de administrare (in conditiile mentinerii la un nivel scazut al procentelor de comsioane) este cresterea semnificativa a activelor fondurilor aflate in administrarea sa peste un anumit prag critic. Acest prag nu este inca depasit pentru o parte semnificativa din fondurile mutuale ce activeaza pe piata romaneasca", spune Panait.

Real Fin Invest, societatea care administreaza fondul Armonia, a reusit sa iasa pe zero in primele trei luni ale anului, dupa ce anul trecut a obtinut un profit de 8,7 milioane de lei. Real Fin Invest a ramas fara distribuitor in urma caderii bancii Bancii Internationale a Religiilor prin intermediul careia se faceau vanzarile de unitati de investitie.

Baicoianu Florin, director de investitii la Real Fin Invest spune ca veniturile societatii sunt de 35 - 37 milioane de lei/luna, din care 9 milioane de lei/luna din comisioane si 25 milioane de lei/luna venituri din dobanzi.

Situatia societatii nu este atat de buna precum este la celelte fonduri si acesta se datoreaza dimensiunii reduse a acestui fond.

Armonia are active de 1,1 miliarde de lei si un numar de 809 investitori.

In general pana la sfarsitul acestui an nu se intrezareste posibilitatea relansarii pietei fondurilor mutuale. In aceste conditii nici administratorii nu vor castiga mai mult decat ceea ce a aratat inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO