Prima pagina

CNPAS: Volksbank, Oracle sau Distrigaz nu au depus declaratii privind contributiile de pensii ale angajatilor

CNPAS: Volksbank, Oracle sau Distrigaz nu au depus declaratii privind contributiile de pensii ale angajatilor

Mircea Oancea, presedintele CSSPP: 20 mai marcheaza finalul implementarii pilonului II, proces care a inceput in aprilie 2007. Este un moment de referinta prin faptul ca angajatul devine proprietar asupra activului personal.

20.05.2008, 20:43 19

Companii importante ca Volksbank, Piraeus Bank, Oracle, Orange, Distrigaz sau RATB se numara printre angajatorii care nu au depus la timp declaratiile nominale privind contributiile de asigurari sociale de stat pentru angajatii lor, ceea ce inseamna ca pentru salariatii lor nu vor fi virate astazi contributii catre fondurile de pensii private (pilonul II), a declarat presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mariana Campeanu.
"Contributiile angajatilor acestor agenti economici nu vor fi virate, marti (astazi - n.r.), catre conturile administratorilor de pensii private obligatorii pe care i-au ales in perioada campaniei de aderare, septembrie 2007 - ianuarie 2008. Totusi, acesti bani vor fi virati in iunie din bugetul asigurarilor sociale, urmand ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa recupereze de la firme sumele care trebuiau virate", a spus Campeanu, adaugand ca sunt multe firme private "serioase" care au intarziat cu declaratiile.
Companiile nominalizate nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei, cu exceptia Distigaz. Reprezentantii companiei sustin ca declaratiile au fost depuse pana la termenul-limita.
Declaratiile nominale trebuie depuse pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se vireaza contributia. Avand in vedere ca maine se vireaza contributiile aferente lunii martie, termenul-limita de depunere a declaratiilor era 25 aprilie, insa acesti angajatori l-au depasit. Contributiile angajatilor acestor companii vor fi virate fondurilor de pensii abia luna urmatoare, odata cu sumele datorate pentru luna aprilie, ceea ce inseamna ca banii lor nu vor fi investiti timp de o luna.
Numarul total al "conturilor goale" din sistemul pensiilor private este de peste 961.000, acestia fiind angajati pentru care angajatorii nu platesc contributii de pensii, potrivit presedintelui CNPAS.
Angajatorii vor vira astazi prin Casa Nationala de Pensii primele contributii la fondurile de pensii administrate privat, in valoare de peste 24,1 mil. euro (88,2 mil. lei), contributia medie fiind de 7,5 euro pe angajat, potrivit ministrului muncii, Paul Pacuraru. Avand in vedere numarul conturilor goale, fondurile vor incasa astazi contributii doar pentru 3,2 milioane de salariati. In total, peste 4,1 milioane de persoane au aderat la fondurile de pensii administrate privat din septembrie anul trecut pana la mijlocul lunii ianuarie, iar de maine toti acesti angajati vor fi proprietarii banilor lor de pensie, care urmeaza sa fie investiti in diferite instrumente financiare.
Schimbarea fata de sistemul actual de plata a pensiilor este radicala, pentru ca fiecare angajat va acumula banii platiti pentru asigurarile sociale in contul sau, in timp ce pana acum aceste contributii erau folosite imediat pentru pensionarii actuali. "20 mai marcheaza finalul implementarii pilonului II, proces care a inceput in aprilie 2007. Este un moment de referinta prin faptul ca angajatul devine proprietar asupra activului personal", a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). El estimeaza ca pana la finalul acestui an in conturile fondurilor de pensii vor intra contributii de 250-300 mil. euro, in timp ce anul viitor valoarea acestora va ajunge la 600-700 mil. euro.
Contributia lunara la fondurile de pensii administrate privat reprezinta 2% din veniturile brute ale fiecarui angajat care a aderat, aceasta urmand sa fie majorata cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, pana la 6% in opt ani. Aderarea la un astfel de fond este obligatorie pentru angajatii cu varste de pana la 35 de ani si facultativa pentru cei care au intre 35 si 45 de ani.
"Odata cu intrarea in functiune a pilonului II reforma sistemului de pensii este completa. Pensiile nu vor mai fi doar o forma de asistenta sociala, ci o forma de investire", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
In prezent, 14 companii activeaza pe piata pensiilor obligatorii, dupa ce patru din cei 18 jucatori care au intrat initial in aceasta afacere au cerut CSPPP retragerea licentei de administrator. Cele mai mari companii de pe aceasta piata sunt ING Fond de Pensii (1,38 mil. participanti), Allianz-Tiriac Pensii Private (peste un milion de participanti) si Generali (390.000).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO