Prima pagina

China si Rusia au ajutat Pakistanul si Iranul sa fabrice rachete

11.08.2000, 00:00 19



Potrivit unui raport al Agentiei Centrale de Informatii a SUA (CIA) prezentat Congresului, in a doua jumatate a anului trecut China a marit ajutorul acordat programului pakistanez de producere a rachetelor, iar Rusia a oferit Iranului tehnologie "substantiala" in acelasi domeniu, relateaza Reuters.

Pakistanul a mai fost ajutat la fabricarea rachetelor si de Coreea de Nord, care a procurat materiale si echipamente nucleare din Europa Occidentala, informeaza raportul CIA. Firmele chinezesti au furnizat parti componente pentru rachete si Iranului, Coreei de Nord si Libiei.

"Am avut mai multe discutii cu guvernul chinez in care ne-am exprimat ingrijorarea fata de rachetele si armele de distrugere in masa si fata de activitatile de export ale unor firme chinezesti", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Richard Boucher. Statele Unite au reluat in luna iulie convorbirile cu China pe tema neproliferarii, insa "problemele legate de rachete au ramas nerezolvate", a declarat Boucher.

Presedintele Comisiei insarcinate cu supravegherea activitatii serviciilor secrete din Camera Reprezentantilor, republicanul Porter Gross, a acuzat Administratia Clinton ca minimalizeaza problema proliferarii pentru ca vrea sa imbunatateasca relatiile cu China si Coreea de Nord.

Serviciile secrete americane, care nu au scapat din ochi nici Rusia, au descoperit ca aceasta a oferit expertiza tehnica in materie de rachete Iranului, Indiei si Libiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO