Prima pagina

China i-a eliberat pe membrii echipajului avionului-spion american

12.04.2001, 00:00 5







Beijingul a anuntat ieri ca-i va elibera pe cei 24 de membri ai echipajului avionului-spion care a aterizat de urgenta in insula Hainan dupa ciocnirea cu un avion de vanatoare chinez.

Dupa ce Ministerul chinez de Externe a anuntat decizia, Casa Alba a confirmat ca diplomatii celor doua parti au ajuns la un acord pentru a pune capat crizei declansate in urma cu 11 zile, relateaza CNN. Partea chineza afirma ca la baza deciziei sale au stat "consideratii umanitare".

"Din moment ce guvernul american a anuntat deja poporul chinez ca ii pare foarte rau pentru cele intamplate, guvernul a decis, din consideratii umanitare, sa le permita celor 24 de persoane de la bordul avionului-spion sa plece dupa incheierea aranjamentelor necesare", se arata in declaratia Ministerului chinez de Externe. Anuntul a fost transmis si de posturile nationale de radio si televiziune din China.

Nu au fost oferite alte detalii legate de eliberarea echipajului si nu este clar daca s-a rezolvat problema atribuirii vinei pentru producerea coliziunii aeriene, in urma careia pilotul avionului chinez este dat disparut.

Ambasadorul Statelor Unite in China, Joseph Prueher, transmisese ieri Beijingului o scrisoare in care Washingtonul se declara "extrem de mahnit" pentru coliziunea dintre avionul-spion american si avionul de vanatoare chinez, a anuntat agentia China Noua.

"Presedintele George W. Bush si secretarul de Stat Colin Powell si-au exprimat sincerele regrete pentru pilotul disparut si pentru avion. Transmiteti poporului chinez si familiei pilotului Wang Wei ca ne pare foarte rau pentru aceasta pierdere", se afirma in mesajul american redat de China Noua.

Mesajul afirma, de asemenea, ca Statele Unite sunt "extrem de mahnite ca intrarea avionului in spatiul aerian chinez si aterizarea nu au primit o autorizare verbala".

De-a lungul intregii crize, Beijingul a cerut scuze oficiale din partea Washingtonului si acceptarea de catre americani a intregii vine pentru producerea incidentului. Presa chineza de ieri califica recentele declaratii ale lui Colin Powell drept echivalentul unor scuze neoficiale pentru producerea coliziunii, in ciuda faptului ca Powell a insistat asupra faptului ca SUA nu sunt de vina.

Insa Powell a folosit sintagma "ne pare rau" atunci cand a exprimat regretul partii american pentru disparitia pilotului chinez Wang Wei.

Cautarea acestuia in Marea Chinei de Sud continua, desi nu se stie nimic despre el de la producerea coliziunii, pe 1 aprilie. Pilotul celuilalt avion trimis sa intercepteze aeronava americana s-a intors fara probleme la baza.

Surse americane afirmasera ca noi dovezi aduse in acest caz arata ca Wang a fost probabil vinovat de producerea incidentului. Oficiali ai Pentagonului au declarat ca accidentul s-a produs dupa doua treceri ale celor doua avioane chineze la mai putin de un metru pe langa avionul EP-3E Aries II.

La a treia trecere, avionul lui Wang s-a apropiat sub un unghi de 45 de grade de avionul american, fiind lovit in timp ce trecea de una din palele elicei motorului unu de pe aripa stanga a lui EP-3E. In urma coliziunii, avionul american a intrat in vrie, cazand 2.500 de metri, inainte ca pilotul sa poate redresa aeronava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO