Prima pagina

China a inceput interogarea membrilor echipajului avionului-spion

06.04.2001, 00:00 11



Dupa ce a recunoscut ca regretul exprimat de Statele Unite in legatura cu coliziunea aeriana dintre avionul-spion american si un avion chinez de vanatoare reprezinta un pas in directia rezolvarii situatiei, Beijingul a anuntat ca a inceput interogarea membrilor echipajului aparatului american.

"Echipajul american a incalcat legile internationale", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Sun Yuxi, potrivit CNN.

Intr-o scrisoare adresata vicepresedintelui chinez Qian Qichen, secretarul de stat american Colin Powell exprima regretul pentru probabila moarte a pilotului chinez dat disparut in urma coliziunii, dar nu cuprinde scuzele oficiale solicitate de Beijing. Sun a recunoscut totusi intr-o conferinta de presa ca documentul trimis de Powell reprezinta "un pas in directia buna facut de partea americana".

Insa o parte a diplomatilor chinezi au respins scrisoarea lui Powell, fapt ce subliniaza divizarea conducerii chineze in legatura cu modul in care trebuie tratata criza, si au cerut din nou ca Washingtonul sa-si asume raspunderea totala pentru producerea incidentului.

"Partea noastra a aratat foarte clar ca Statele Unite trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate si sa-si ceara scuze", a declarat ambasadorul Yang Jiechi.

In ceea ce priveste cererea americana de eliberare a membrilor echipajului si de returnare a avionului EP-3E Aries II, Sun a precizat ca partea chineza analizeaza posibilitatea unei a doua intalniri dintre oficiali SUA si cei 24 de membri ai echipajului, dar numai in cazul in care Washingtonul adopta "o abordare cooperanta".

Oficialii americani, care au avut marti singura intalnire cu echipajul avionului de la aterizarea fortata a acestuia in insula Hainan, au cumparat produse de stricta necesitate pentru cei 24, acestea urmand sa fie transmise insa prin intermediul autoritatilor chineze. Beijingul a fost chiar de acord sa faca o fotografie cu membrii echipajului, care sa fie trimisa familiilor lor, pentru a vedea ca toti sunt sanatosi.

Cei 24 de barbati si cele trei femei ce compuneau echipajul avionului-spion sunt tinuti cate doi in camera la o casa militara de oaspeti, in timp ce pilotul aparatului este retinut separat.

La o intalnire de la Beijing intre ministrul chinez de externe Tang Jiaxuen si ambasadorul american in China, Joseph Prueher, Tang a subliniat ca tara sa doreste o rezolvare "demna" a conflictului cat mai curand posibil. Oficialul chinez a adaugat insa ca tara sa doreste sa-si pastreze neatinse suveranitatea si demnitatea.

Pana acum, Casa Alba a exclus posibilitatea oferirii de scuze guvernului chinez, presedintele George W. Bush declarand ca Beijingul trebuie sa elibereze echipajul si avionul, in caz contrar relatiile bilaterale urmand sa fie serios afectate.

"Accidentul a avut loc in spatiul aerian international, deasupra apelor internationale si nu vedem nici un motiv sa ne cerem scuze. Statele Unite nu au facut nimic gresit", a declarat secretarul de presa al Casei Albe, Ari Fleischer.

Avionul EP-3E Aries II a aterizat de urgenta duminica pe insula chineza Hainan, dupa coliziunea in aer cu unul din cele doua avioane chineze F-8 trimise sa-l alunge din Marea Chinei de Sud. Avionul chinez s-a prabusit, pilotul lui fiind dat disparut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO