Prima pagina

Chelsea a nimerit in plasa unui afacerist rus

03.07.2003, 00:00 18



Ultima achizitie a omului de afaceri Roman Abramovich, unul dintre cei mai bogati din Rusia, este clubul de fotbal Chelsea, pentru 150 de milioane de lire strline.



Chelsea Village, detinatoare a clubului de fotbal Chelsea, a acceptat o oferta de preluare ce include actiuni in valoare de 59,3 milioane de lire sterline si datorii de aproximativ 90 milioane de lire sterline. Aceasta este prima oferta acceptata de un club de fotbal din cadrul Premier League de la blocarea ofertei depuse de Rupert Murdoch pentru Manchester United in anul 1999.



Abramovich, in varsta de 36 de ani, este unul dintre cei mai de seama oligarhi ai Rusiei, ce detine un pachet semnificativ de actiuni in cadrul Sibneft, uriasa companie petroliera ce fuzioneaza cu Yukos.



El va castiga 3 miliarde de dolari in urma vanzarii cotei detinute in cadrul Sibneft si va finanta acordul incheiat cu Chelsea din resurse proprii.



Abramovich este un fost asociat apropiat al lui Boris Berezovski si doreste de mult timp sa achizitioneze un important club de fotbal.



Ken Bates, controversatul presedinte al clubului Chelsea a fost de acord sa vanda cele 50 milioane de actiuni pe care le controleaza, reprezentand un procent de 30% din capitalul clubului. Este posibil, de asemenea, ca firma Matthew Harding sa fi decis sa accepte oferta depusa de Abramovich.



British Sky Broadcasting, grupul media controlat de Rupert Murdoch, detine o cota de aproximativ 10% in cadrul clubului Chelsea. Se crede ca grupul isi va mentine controlul asupra acestui pachet conform si dupa incheierea acordului de preluare.



Bates va fi in continuare presedinte, iar Trevor Birsh, actualul director executiv al clubului, isi va mentine aceeasi pozitie.



"Suntem incantati sa incheiem acest acord de achizitionare a ceea ce este deja unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Europa. Avem resursele si ambitia necesare pentru a obtine rezultate mai bune avand in vedere potentialul clubului", a spus Abramovich. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO