Prima pagina

Campina negociaza preluarea Covalact

25.10.2005, 19:25 20

Gigantul olandez din industria lactatelor Campina Arla a demarat negocierile pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii Covalact Sfantu Gheorghe.

"Cu cei de la Campina suntem intr-un parteneriat de multa vreme si acum purtam discutii in vederea vanzarii unei parti din actiuni. Am facut o oferta si astept raspunsul lor", a declarat Ioan Balan, directorul general al Covalact. El a adaugat ca nu doreste sa ofere mai multe detalii pana cand partile nu ajung la o intelegere.

Covalact a fost privatizata in 1994 prin MEBO, iar in acest moment 10 actionari detin 80% din capital, restul fiind detinute, de 200 de alti actionari (fosti si actuali salariati, producatori de lapte, parteneri ai companiei).

Producatorul de lactate din Sfantu Gheorghe lucreaza de mai mult timp cu Campina catre care livreaza o parte din productie, cele doua companii realizand impreuna in 2003 o investitie de 1,5 mil. euro.

Compania romaneasca si grupul olandez au suportat fiecare cate o jumatate de milion de euro, restul sumei reprezentand o finantare din partea statului olandez.

In prezent, Covalact are in derulare un program SAPARD pentru modernizarea retelei de colectare si transport al laptelui, inclusiv imbunatatirea dotarii tehnologice din zona de receptie si depozitare a laptelui, valoarea proiectului ridicandu-se la 1,7 milioane de euro.

Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 10,4 mil. euro, in crestere cu 8,8% fata de 2003, si un profit net de 542.000 de euro.

Directorul general al Covalact spune ca firma va incheia anul acesta cu o cifra de afaceri mai mare cu 15% fata de 2004, in timp ce profitul net va ramane aproximativ egal cu cel de anul trecut.

Potrivit estimarilor proprii, Covalact, al carui portofoliu contine peste 16 tipuri de produse, detine o cota de piata de 2%.

"In anumite zone suntem prezenti intr-un procent mai mare, cum ar fi judetul Covasna, unde detinem peste 50% din piata. In alte judete, precum Constanta sau Bacau, avem 3-4%", a explicat Balan.

Grupul Campina Arla s-a format la finele anului prin fuziunea dintre danezii de la Arla Foods si olandezii de la Campina. Imediat dupa fuziune, oficialii grupului au anuntat ca intentioneaza sa-si intensifice prezenta pe piata romaneasca. De altfel, chiar si directorul general al Covalact declara ca noua companie formata in urma fuziunii este interesata de piata romaneasca si nu printr-o investitie de tip greenfield, ci prin dezvoltarea parteneriatului cu societatea din Sfantu Gheorghe.

Piata romaneasca a laptelui se ridica anual la 5 miliarde de litri, din care doar 1,2 miliarde de litri sunt procesati in industria de profil, alte circa 2 miliarde de litri de lapte fiind vandute direct in piete, fara sa fie pasteurizat.

Jucatorii din piata se asteapta ca dupa momentul aderarii Romaniei la UE interesul marilor companii internationale sa creasca.

De altfel, cateva nume mari din industria europeana - francezii de la Lactalis si Yoplait - si-au exprimat interesul pentru achizitii pe piata romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO