Prima pagina

Bursele s-au saturat de actiunile din IT?

05.03.2001, 00:00 6



Toti indicii bursieri majori au fost afectati saptamana trecuta de prestatia firmelor din domeniul tehnologic, care raporteaza rezultate financiare sub asteptari.

Indicele pietei japoneze de capital, Nikkei 225, a pierdut peste 7% din valoarea sa, atingand valoarea minima a ultimilor 15 ani.

Indicele compozit al pietei extrabursiere americane Nasdaq, a carui structura este formata in proportie de 60% din titluri ale firmelor tehnologice, a cazut cu 6,4% saptamana trecuta, cea de-a cincea saptamana consecutiva cu rezultate negative. Comparativ cu valoarea inregistrata la inceputul acestui an, indicele Nasdaq s-a redus cu 14%.

Ultima lovitura pe care au primit-o investitorii care prefera sectorul TMT(tehnologie-media-telecomunicatii) a fost diminuarea drastica a cotatiei titlurilor Oracle, care au pierdut saptamana trecuta aproximativ 23%, dupa ce a anuntat rezultate financiare trimestriale sub asteptari, pentru prima data in ultimii trei ani.

Desi companiile britanice au avut rezultate bune, informatiile de peste ocean au demoralizat si bursa londoneza, determinand saptamana trecuta o diminuare a valoarii indicelui de referinta FTSE 100 cu 1,4%, pana la minimul ultimilor doi ani.

Actiunile companiilor din sectorul TMT cele mai bune performere ale deceniului trecut, trag in jos bursele din intreaga lume pentru al doilea an consecutiv.

Se pare ca anul acesta investitorii vor cauta alte companii care sa le aduca beneficii. "Am avut parte de un boom al investitiilor in ultimii 10 ani, timp in care consumul de produse IT a crescut de doua ori mai repede decat restul economiei, dar acum se pare ca vremurile s-a schimbat" a declarat Robert Bloom, manager al societatii de investitii Friends Ivory & Sime.

Actiunile companiilor din sectorul tehnologic au avut cel mai mare ritm de crestere in 1998 si 1999 din toate companiile incluse in indicele Standard& Poors, de aproximativ 78% anual.

Anul trecut insa, grupul TMT a pierdut, in medie, 41%, iar in acest an deja a scazut cu peste 14%, atingand cel mai jos nivel inregistrat vreodata.

Nici pozitia lui Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale, banca centrala a Statelor Unite, nu incurajeaza investitorii.

El a sustinut miercuri un discurs in fata Congresului in care nu a pomenit nimic despre o noua reducere a dobanzilor. Analistii estimau ca Greenspan pregatea o noua reducere a ratei de referinta a dobanzii, inainte de intrunirea Consiliului de Politica Monetara din 20 martie, in conditiile in care ultimele rapoarte privind evolutia economiei americane demonstrau ca declinul acesteia este mult mai pronuntat decat se credea.

Aceasta reducere nu a venit insa, adancind dezastrul pietelor americane, dar si al celor din Europa sau Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO