Prima pagina

Bugetul este salvat de consum, care este finantat de banii romanilor din strainatate

03.11.2005, 20:10 16

Bugetul general consolidat al Romaniei a devenit dependent de cresterea consumului, iar cota unica a inceput sa scada incasarile bugetare din impozitul pe profit, arata cele mai recente date publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Principalele venituri colectate la bugetul consolidat in primele zece luni insumeaza 66,7 miliarde de lei noi (18,5 mld. euro) si sunt cu 14,4% mai mari in termeni nominali decat incasarile bugetare din aceeasi perioada a anului trecut.

Insa inflatia medie de circa 9,09% din aceasta perioada a erodat aceasta crestere pana la un ritm de numai 4,9% in termeni reali.

Astfel, colectarile de TVA si taxe vamale reprezinta singurele categorii de taxe si impozite care mai contribuie la cresterea veniturilor la buget. Cu alte cuvinte, cresterea fara precedent a consumului, mai ales din import, este cel mai important factor de crestere a incasarilor la buget.

Iar banii pentru consum provin in primul rand din remiterile de la muncitorii din strainatate, evaluate la 3,5 miliarde de euro anul acesta, in crestere cu 30% fata de anul anterior.

In primele 10 luni, incasarile la bugetul asigurarilor de sanatate au crescut cu 14%, iar in cazul bugetului asigurarilor pentru somaj cresterea consemnata este de 6%. Bugetul asigurarilor sociale de stat, dublu ca volum fata de acestea doua, a consemnat o scadere de 3% a incasarilor.

Publicarea veniturilor bugetare pe primele zece luni de catre MFP vine sa confirme observatiile din Raportul de tara al Uniunii Europene, care avertizase ca bugetul si economia se bazeaza prea mult pe cresterea consumului si pot deveni vulnerabile in cazul in care cererea de consum isi incetineste ritmul.

Incasarile din impozitul pe profit au scazut in octombrie cu 10% in termeni nominali si cu aproape 17% in termeni reali. Cota unica a afectat si incasarile din impozitul pe venit si salarii, care au suferit o scadere de 9% in termeni nominali si 16% in mod real.

Colectarile de CAS (contributia de asigurari sociale) au scazut in principal din cauza scaderii masei salariale brute.

Majoritatea salariilor din economie au fost negociate intre patroni si angajati in forma neta, iar salariile brute, la care se calculeaza contributia de asigurari sociale, au scazut ca urmare a aplicarii cotei unice.

Celelalte categorii de impozite si-au epuizat cresterea si se tin cu greu peste inflatie sau chiar aluneca sub nivelul acesteia.

Desi Finantele nu au publicat deocamdata si cheltuielile bugetului consolidat, ministrul Sebastian Vladescu a lasat recent sa se inteleaga faptul ca nivelul veniturilor colectate la buget a depasit cheltuielile si in luna octombrie. Astfel, executia bugetara stransa a conservat excedentul bugetar si in octombrie, acesta ridicandu-se la aproximativ 0,5% din PIB (circa 400 de milioane de euro).

Deficitul bugetar programat pentru acest an se ridica la circa 0,8% din PIB, ceea ce inseamna ca, in ultimele doua luni din 2005, cheltuielile publice ar trebui sa depaseasca nivelul veniturilor cu circa 1,3% din PIB, adica 1 mld. euro. Pentru la anul, proiectul bugetului prevede un deficit bugetar de circa 0,5% din PIB. Totusi, odata cu intreruperea acordului cu FMI, oficialii guvernamentali ar putea propune o majorare a acestui deficit.

Deocamdata, bugetul pe 2006 prevede cresteri de cheltuieli de aproximativ 12% in euro pentru ministere si celelalte institutii publice, iar cheltuielile de personal sunt programate sa creasca si mai mult, cu 20%.

Anterior "deraierii" acordului cu Romania, expertii FMI semnalasera cheltuielile exagerate de personal din sectorul bugetar, precum si faptul ca aplicarea cotei unice de impozitare a scazut cu circa 1 miliard de euro incasarile la buget.

Ieri, membrii comisiilor de buget-finante ale Parlamentului au adoptat un amendament la proiectul de buget pentru 2006 - promovat de Tudor Mohora, deputat PSD - prin care se prevede ca Executivul va lua masuri pentru reducerea cu 10% a numarului de salariati din administratia publica. Reducerile de personal vor viza, conform amendamentului respectiv, doar anumite categorii de personal administrativ, dupa cum a declarat si Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat. Obiectivul amendamentului este reducerea cheltuielilor de personal din administratia centrala a statului.

In primele zece luni ale anului, "vedetele" incasarilor la bugetul de stat sunt taxa pe valoarea adaugata, cu o crestere reala de 23% si taxele vamale, cu o crestere reala de aproape 13%. In afara faptului ca a inregistrat cea mai ridicata crestere la colectare, TVA are si cea mai mare contributie ca volum la veniturile bugetului de stat.

Practic, Fiscul a colectat TVA in valoare de peste 5 mld. euro (18.177 mld. lei) in primele zece luni din 2005. Numai in luna octombrie, TVA colectata este in valoare de 678 mil. euro. In timp ce incasarile bugetare din TVA si accize au doborat recordul de colectari in octombrie, incasarile bugetare provenite din impozitul pe profit se afla la cel mai redus nivel din acest an.

Cumulate pe primele zece luni, incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu aproape 5% in termeni reali, iar cele din impozitul pe venit si salarii - cu peste 13%. In primul semestru al anului, incasarile din impozitul pe profit crescusera in mod real cu 10% fata de prima jumatate din 2004. Cresterile consistente de atunci se datorau insa faptului ca firmele plateau impozit pe profiturile record din 2004, si asta la cota veche, de 25%, pentru impozitul pe profit.

In cazul acestui impozit, tendinta de scadere a colectarilor a inceput sa se manifeste mai pregnant in urma cu cateva luni, odata cu a doua transa de impozite platite la cota de 16%, si a continuat puternic in luna octombrie.

Si colectarile de accize au crescut in primele zece luni, cu aproape 5%, marcand o evolutie ceva mai rapida decat in ultimele luni. Celelalte impozite incasate la bugetul de stat au suferit o scadere de aproape 10% in termeni reali.

In ansamblu, veniturile colectate la bugetul de stat in primele zece luni au inregistrat o crestere de peste 15% in termeni nominali, dar de numai 6% in termeni reali, fata de aceeasi perioada din 2004.Veniturile proprii ale bugetelor locale au crescut cu aproape 6%, in ton cu evolutia din ultimele luni. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO