Prima pagina

British Airways adauga trei curse noi pe Londra pentru a tine pasul cu cererea

15.04.2005, 19:52 28

Compania aeriana British Airways si-a majorat cu 25% capacitatea de zbor din si spre Romania si asteapta in acest an circa 32.000 de pasageri, fata de cei 25.000 de anul trecut, a spus Christian Fornashon, director regional pentru Europa Centrala si de Sud in cadrul companiei britanice.

Filiala locala a British Airways (BA) a anuntat ieri majorarea capacitatii de zbor catre Marea Britanie, prin introducerea a trei noi zboruri saptamanale pe ruta Bucuresti-Londra, cu aterizate pe aeroportul Gatwick. British Airways opera pana in aceasta primavara sapte zboruri saptamanale catre aeroportul Heathrow.

"Traficul aerian este foarte dinamic in Romania si a fost necesara suplimentarea curselor. Prin aceste zboruri vom avea mai multe conexiuni la nivel mondial, care pana acum erau posibile doar cu o noapte petrecuta in Londra", a spus Fornashon. El a adaugat ca se asteapta ca in urmatorii ani traficul aerian din regiunea Balcanilor sa creasca cu un ritm anual de cel putin 10-15%, in conditiile in care piata vest-europeana este in stagnare.

Fornashon a mai spus ca mizeaza pe cresterea interesului pasagerilor romani pentru Londra ca destinatie turistica. Potrivit datelor furnizate de companie, numarul de pasageri transportati anul trecut de British Airways Romania a fost de 25.000 de persoane, iar gradul de incarcare al avioanelor in perioada sezonului de vara a fost de circa 87%. Reprezentantii companiei nu au dat publicitatii datele referitoare la cifra de afaceri, insa potrivit unor estimari aceasta se ridica la circa 4 milioane de lire sterline (circa 6 mil.euro).

British Airways este una din principalele companii aeriene de pe piata romaneasca si al doilea mare transportator aerian din Europa.

La nivel mondial, BA a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 10-11 mld. euro. In Romania, compania concureaza cu transportatorul national Tarom, pe ruta Bucuresti-Londra, dar si cu Lufthansa si Air France-KLM pentru celelalte destinatii operate.

Tot mai multe companii aeriene straine prezente in Romania au inceput sa-si suplimenteze numarul de curse, ca urmare a cresterii an de an a cererii. Anul trecut, spre exemplu, vanzarile de bilete de avion realizate de agentiile de turism din Romania au crescut cu 20%, ajungand aproape de 200 mil. euro, potrivit ultimelor date de la IATA Romania.

Liniile aeriene regulate prezente in Romania au inceput sa resimta si concurenta companiilor aeriene cu costuri reduse, cum ar fi Blue Air, My Air. Surse din piata spun ca foarte curand ar putea intra si compania britanica cu costuri reduse Easy Jet, una dintre cele mai puternice din lume.

Fornashon a spus ca intrarea rivalului Easy Jet nu reprezinta o amenintare pentru BA pe piata romaneasca. "A fost o perioada in care companiile aeriene traditionale au resimtit din plin concurenta liniilor cu costuri reduse, insa au reusit sa se adapteze, iar acum nu se mai simt amenintate. Britsh Airways concureaza cu Easy Jet pe multe rute europene", a mai spus Fornashon. El a spus ca preturile biletelor de avion la nivel mondial sunt trase in jos de cresterea permanenta a ofertei si a concurentei, dar ca aceasta tendinta este neutralizata de scumpirea continua a combustibilului.

In cazul BA, costurile cu combustibilul au crescut de la 922 mil. euro in 2003/2004 pana la 1,15 mld. euro in perioada urmatoare. "Compania a utilizat pe scara larga contractele de hedging, pentru circa 75% din combustibiliul achizitionat", a spus Fornashon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO