Prima pagina

BRD vrea plasament privat extern pentru 2% din actiuni

06.03.2003, 00:00 12

BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata romaneasca, discuta cu Autoritatea pentru Privatizare o strategie mixta de vanzare a pachetului rezidual de 7,32% din capitalul bancii inca detinut de stat, atat printr-un plasament privat pe pietele externe, cat si prin vanzarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
APAPS nu a luat o decizie, evaluand in prezent mai multe posibilitati. Strategia finala urmeaza sa fie stabilita printr-o hotarare de guvern. In cazul in care se va merge pe varianta unui plasament privat, ar putea reinfiintata comisia de privatizare a BRD, care sa negocieze pretul cu investitorii interesati.
"Am avut discutii cu APAPS si am cazut de acord sa facem un mix: sa atragem cateva fonduri mari de investitii, de la Londra sau de pe alte piete, pentru 1-2% din actiunile ramase, iar inca 2% sa iasa in cele mai bune conditii pe BVB, cu sprijinul nostru", a declarat ieri Bogdan Baltazar, presedintele BRD-SocGen. El spune ca exista interesul de a aduce prin plasament privat actionari mari, cu statutul de investitori de portofoliu la BRD.
In conditiile in care capitalizarea bursiera a BRD-SocGen se ridica in prezent la circa 775 milioane de dolari, pachetul rezidual de 7% inca detinut de APAPS valoreaza aproximativ 56 milioane de dolari, ceea ce l-ar putea face dificil de absorbit dintr-o data de bursa romaneasca.
In urmatoarele doua saptamani, APAPS trebuie sa pregateasca o strategie privind vanzarea pachetelor reziduale la cele mai importante societati deja listate la bursa, inclusiv la BRD. De asemenea, acestea ar trebui lichidate, in principal prin vanzare pe piata de capital, intr-un termen de trei luni.
BRD a realizat, la inceputul acestui an, operatiunea de splitare (impartire) a unei actiuni cu valoare nominala de 5.000 de lei, in cinci actiuni cu valoare de 1.000 de lei si reconstituirea actiunii prin unirea a trei actiuni de 1.000 de lei. Titlurile BRD au fost reluate la tranzactionare la un pret cuprins intre 18.000 lei si 20.000 lei pentru o actiune. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 18.900 lei/actiune. Bogdan Baltazar nu exclude posibilitatea ca si in acest an BRD sa acorde actiuni gratuite, in contul sumelor rezultate din diferentele favorabile de curs valutar.
Piata de capital romaneasca ar putea fi folosita si pentru listarea unui pachet minim din actiunile Bancii Comerciale Romane, conform noii strategii de privatizare care urmeaza sa fie aprobata de guvern. In discutie ar fi un pachet reprezentand 2% din capital. "In a doua jumatate a anului, dupa ce vom fi finalizat tranzactia cu BERD si IFC, o parte din actiunile BCR vor fi listate pe BVB. Nu a fost luata inca o decizie", spune ministrul finantelor Mihai Tanasescu.
Nicolae Danila, presedintele BCR, se gandeste mai mult la interesul bursei decat la privatizare. "Favorizam ideea ca avem nevoie de o piata de capital solida iar listarea chiar a unui pachet mic din BCR ar contribui la dezvoltarea acsteia", spune Danila. El apreciaza ca dupa etapa vanzarii a pana la 25% din actiuni catre BERD si IFC, se poate vorbi de listarea de actiuni atat pe piata locala, cat si pe o piata externa.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO