Prima pagina

BRD mai face un pas spre listarea actiunilor

28.07.2000, 00:00 14



Ultimul pachet de 9,86% din actiunile BRD-Groupe Societe Generale, pe care il mai detine in prezent FPS, va fi scos la vanzare in toamna la Bursa de Valori Bucuresti - 5% din BRD si pe pietele externe - 4,86%, Comisia de privatizare stabilind astazi ultimele detalii ale prospectului de oferta publica.

Surse apropiate tranzactiei au afirmat ca desi initial s-a dorit listarea unui pachet mai mare de actiuni pe piata externa, in acest sens incercandu-se atragerea de actiuni din pachetele detinute de salariati si de Societatile de Investitii Financiare (SIF), intentia a esuat intrucat nimeni nu a fost dispus sa vanda actiuni. BRD are un capital social de 1.742,2 miliarde de lei, divizat in 348,450 milioane de actiuni, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 5.000 de lei.

"Listarea efectiva depinde de doi factori foarte importanti, respectiv acordul CNVM si pretul pe care il vom putea obtine pe aceste actiuni", au afirmat sursele citate.

Surse din piata sunt de parere ca listarea a doar 4,86% pe pietele internationale nu va fi de bun augur, pachetul fiind considerat mult prea mic. Acest pachet este evalutat la aproximativ 20 mil.$, ceea ce pentru piata externa este foarte putin.

"Depinde care este optica FPS si a BRD cu privire la aceasta oferta publica. Cu siguranta ca pachetul este rezidual si nu poate atrage un interes ridicat din partea marilor investitori. Asta poate si pentru ca in general investitiile in tarile in dezvoltare cu un anumit risc, oricat de mic ar fi acesta, se fac numai la fata locului", a declarat Ziarului Fianciar, Matthew Voegl de la Merrill Lynch.

Potrivit semnalelor din piata de capital cele 5% din actiunile care urmeaza sa fie listate la BVB sunt deja supralicitate, acesta oferta publica fiind asteptata cu mare interes de marii jucatori.

BRD este cea de-a doua banca care activeaza pe piata romaneasca, din punct de vedere al activului net bilantier si al capitalului social, pe primele sase luni obtinand un profit net de 424,944 mld. lei, cu 24,5% mai mult decat bugetul aprobat pe 6 luni.

Pachetul majoritar este detinut de banca franceza Societe Generale, restul actiunilor fiind detinute de cele cinci SIF-uri si de Asociatia salariatilor BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO