Prima pagina

Bombardamentele continua la Skopje, in paralel cu negocierile politice

10.05.2001, 00:00 9



Armata macedoneana si-a reluat ofensiva impotriva rebelilor albanezi, in timp ce principalele partide politice continua eforturile de formare a unui guvern de uniune nationala.

Trupele macedonene au ordonat ieri dimineata populatiei din apropiere de orasul Vakcince sa evacueze zona, care urma sa fie tinta unor noi atacuri, dupa tirurile de artilerie si raidurile aeriene care au lovit localitatea in zilele anterioare, relateaza CNN.

"Operatiunea va continua pana cand teroristii vor fi eliminati total", a declarat colonelul Blagoje Markovski, unul din comandantii fortelor macedonene.

ai la Slupcane fortele guvernamentale au continuat bombardamentele asupra pozitiilor albaneze, Markovski declarand ca rebelii din zona, al caror numar este estimat la cateva sute, au ripostat cu focuri de arma.

Aproape 7.000 de etnici albanezi au fugit din calea luptelor in provincia Kosovo, potrivit Comisariatului ONU pentru refugiati. In timpul luptelor din martie, 10.000 de albanezi s-au refugiat in Kosovo.

Intre timp, principalele partide politice analizeaza propunerea de formare a unei "mari coalitii", la care s-a ajuns dupa mai multe ore de negocieri in timpul zilei de marti.

Partidele actualei coalitii guvernamentale si principalele formatiuni de opozitie au ajuns la un acord dar principala grupare albaneza de opozitie, Partidul pentru Prosperitate Democratica (PDP), a anuntat ulterior ca are nevoie de mai mult timp pentru a analiza planul.

Secretarul general al NATO, George Robertson, si coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana, au sprijinit formarea unui guvern de uniune nationala, dar liderul grupului parlamentar al PDP, Naser Ziberi, a declarat dupa negocierile purtate la Tetovo ca formatiunea sa nu a luat inca o decizie asupra acestei chestiuni.

"Prioritatea pentru noi este gasirea unei modalitati pentru a pune capat luptelor", a adaugat Ziberi. PDP doreste o incetare a focului inainte de incheierea oricarui acord.

Oficialii macedoneni au declarat in repetate randuri ca nu vor negocia cu rebelii albanezi.

La randul sau, unul din comandantii luptatorilor albanezi, comandantul Sokoli, a declarat ca "orice guvern format fara participarea Armatei Nationale de Eliberare nu va aduce decat noi varsari de sange".

Daca acordul va fi finalizat, coalitia nou formata va detine o majoritate de doua treimi in Parlament, fapt ce va permite adoptarea fara probleme a unor legi si chiar modificarea Constitutiei.

Rebelii afirma ca lupta in numele etnicilor albanezi din Macedonia, care sunt tratati ca cetateni de rangul doi in fosta republica iugoslava, si solicita modificarea Constitutiei pentru acordarea mai multor drepturi pentru acestia.

Puterea de la Skopje a fost supusa unor intense presiuni internationale pentru a nu destabiliza regiunea prin decretarea starii de razboi, asa cum amenintase saptamana trecuta premierul Liubco Georgievski.

Solana, care s-a intors la Bruxelles dupa o vizita de doua zile in Macedonia, s-a declarat optimist in privinta sanselor realizarii coalitiei.

"Cred ca avem acum posibilitatea formarii unui guvern de uniune nationala la care sa participe principalele partide politice. Acest lucru este extrem de important si sper ca ei vor reusi sa avanseze in procesul dialogului intern in aceasta problema", a spus Solana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO