Prima pagina

BNR a respins infiintarea bancii lui Becali

BNR a respins infiintarea bancii lui Becali

George Becali

11.08.2008, 19:14 47

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale (BNR) a respins, in sedinta din 24 iulie, cererea de constituire a Becali Bank, institutia de credit pe care dorea sa o infiinteze omul de afaceri George Becali, finantatorul echipei de fotbal Steaua, au declarat surse bancare.
Becali a declarat, la finele lunii martie, ca a depus documentatia la BNR, banca urmand sa aiba un capital social de 30 mil. euro. Omul de afaceri a angajat o echipa de fosti bancheri sa se ocupe de acest proiect.
Potrivit regulamentului de autorizare a institutiilor de credit, la constituirea unei banci BNR analizeaza provenienta fondurilor cu care intentioneaza sa participe la capital, precum si transparenta sursei acestor fonduri, soliditatea situatiei financiare a actionarului sau capacitatea actionarului de a sustine financiar institutia de credit, daca este nevoie.
De asemenea, sunt avute in vedere asocierea anterioara in activitati bancare si alte activitati comerciale, integritatea si reputatia actionarului in comunitatea de afaceri si participatiile calificate detinute de actionar in alte entitati. In plus, sumele destinate capitalului social trebuie sa provina din surse proprii si sa nu fie imprumutate.
Banca centrala poate respinge cererea de constituire si autorizare daca actionarii persoane fizice au facut in ultimii 10 ani obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare care s-au incheiat cu sanctiuni sau interdictii ori fac in prezent obiectul unor asemenea anchete sau proceduri.
In toamna anului trecut, Becali a fost audiat la DNA in legatura cu un dosar care vizeaza un schimb de terenuri cu Ministerul Apararii.
Becali este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, el estimandu-si averea la peste doua miliarde de euro. Becali a castigat foarte multi bani din afaceri cu terenuri, el fiind unul dintre primii oameni de afaceri care au cumparat terenuri la inceputul anilor '90 in zona Pipera din Capitala. In afacerile de real estate el lucreaza foarte mult prin intermediari, fiind celebri verii si nepotii sai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO