Prima pagina

BCE mentine rata de referinta la 4% sub amenintarea inflatiei

BCE mentine rata de referinta la 4% sub amenintarea inflatiei
10.04.2008, 15:25 32

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina rata de referinta la 4%, in incercarea de a pastra inflatia sub control, in ciuda faptului ca euro a crescut fata de celelalte monede internationale, informeaza Bloomberg.

Desi hotararea de a mentine rata de referinta la 4% a fost previzionata de analistii intervievati de Bloomberg, pana in septembrie BCE ar putea hotari sa reduca costurile de imprumut.

"Pentru moment, inflatia ramane principalul interes", a declarat Laurent Bilke, economist la Lehman Brothers din Londra.

Fondul Monetar International a previzionat pentru economia europeana cea mai mica rata de crestere din ultimii cinci ani dupa ce criza ipotecara a dus economia SUA in prag de recesiune. BCE este reticenta fata de reducerea ratei dobanzii cea mai mare inflatie din ultimii 16 ani putand duce la cresterea salariilor.

Presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a declarat astazi ca lipsa de lichiditati de pe pietele internationale ar putea afecta cresterea economica mai mult decat s-a estimat, riscurile inflatiei ramanand ridicate. Ca urmare a acestor elemente, Banca Centrala Europeana a decis mentinerea ratei de referinta la 4%.

Cu cea mai mare rata a inflatiei din ultimii 16 ani, BCE a declarat ca nu este inca pe cale sa urmeze exemplul Rezervei Federale de a reduce rata dobanzii. De asemenea, pretul record al petroului, costurile mai mari de creditare si cresterea euro cu 18% fata de dolari din ultimul an, ameninta incetinirea cresterii economice din zona euro.

"Consideram ca politica monetara actuala va contribui la pastrarea inflatiei sub control", a declarat Trichet.

Bursele europene nu par sa fi fost afectate de mentinerea ratei dobanzii de catre Banca Centrala Europeana. Indicele german, DAX 30, si-a pastrat scaderea de 0,3%, iar cel francez, CAC-40, s-a mentinut pe o pierdere de 1,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO