Prima pagina

Basescu tine sa elimine chioscurile din centrul Capitalei

21.07.2000, 00:00 118



Aproape o suta de comercianti s-au adunat ieri la pranz in fata sediului primariei pentru a protesta fata de decizia municipalitatii de a stopa eliberarea oricaror autorizatii de constructii pentru chioscuri, nelasandu-i astfel sa intre in legalitate. Discutiile dintre primar si reprezentantii lor s-au incheiat stabilindu-se ca zona centrala si arterele principale vor fi eliberate de chioscuri. De asemenea, primarul general al Capitalei, Traian Basescu, si reprezentantii proprietarilor de chioscuri aflate in pericol de a fi demolate au convenit sa se intalneasca astazi din nou, la sediul municipalitatii, pentru a negocia modul in care va fi ordonat acest tip de comert. Primarul a declarat insa ca isi mentine decizia de a evacua constructiile ilegale.

De aceea, nemultumiti de rezultat, ei au strigat in continuare lozinci impotriva primarului general, cum ar fi "Jos Basescu", "Lasule", "Te-am votat si tu ne dai in cap" sau "Noi iti vindem inghetata", slogan cu trimitere la una dintre afacerile recunoscute de Basescu. In apropierea cladirii Primariei, s-au aflat tot timpul doua masini cu jandarmi.

Protestatarii erau din toate zonele orasului, mai ales din perimetrul central - Piata Unirii-Universitate. Ei au primit deja somatii de evacuare, al caror termen a expirat ieri. Patronii se plang ca au fost obligati sa achizitioneze numai anumite tipuri de chioscuri si tonete, de la firme agreate de primariile de sector, contra unor sume foarte mari, iar acum acestea urmeaza sa fie ridicate, din ordinul primarului Capitalei. De altfel, cu o zi inainte, un inspector al primariei a fost agresat pentru ca le-a transmis unor chioscari somatiile de evacuare, iar ieri toti inspectorii au plecat pe teren insotiti de gardieni publici.

"Agresivitatea unora dintre noi vine din disperare, pentru ca, unii sunt someri si aceasta este singura sursa de venit, in care au investit toti banii", spune un tanar dintre protestarii adunati in fata primariei.

La inceputul saptamanii, toti comerciantii care au chioscuri si tarabe amplasate ilegal au fost somati sa isi inceteze activitatea in cel mult 48 de ore, altfel riscand sa-si piarda atat constructiile, cat si marfa din interior.

Protestatarii au cerut ieri ca acest termen, de 48 de ore, sa fie prelungit, astfel incat comerciantii sa aiba timp sa-si protejeze bunurile. Primarul a luat aceasta decizie desi primarii sectoarelor 2, 3, 4 si 6, unde fenomenul este mai amplu, au cerut ca actiunea de ordonare a comertului stradal sa se faca treptat, pentru a nu crea tensiuni sociale. Basescu spune insa ca aceste chioscuri sunt cei mai mari producatori de deseuri vizibile din Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO