Prima pagina

Barbatii CEO castiga cu 30% mai mult decat femeile

22.05.2008, 19:06 16

Seful unei organizatii prezente pe piata locala castiga, in medie, 11.600 de euro brut pe luna, cu 30% mai mult decat femeile care ocupa o astfel de pozitie si care au venituri de putin peste 8.000 de euro, arata datele studiului salarial Total Remuneration Survey, realizat de firma de consultanta in resurse umane Mercer.
"In general, barbatii sunt mai des intalniti pe pozitii de management. Astfel de diferente exista peste tot in lume, nu doar in companiile din Romania", precizeaza Oana Botolan, country managerul Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer.
Femeile ii depasesc pe barbati la salarii doar in trei situatii: atunci cand ocupa pozitii de senior manager, manager sau specialist senior.
Astfel, o femeie aflata in functia de senior manager are venituri lunare brute de 5.332 de euro, cu aproape 30% peste castigurile raportate de barbatii care ocupa pozitii similare, care ajung la 3.762 de euro pe luna.
O situatie de egalitate se intalneste in cazul pozitiilor de sefi de departamente, membri ai boardului, unde atat executivii barbati, cat si femeile castiga in jur de 7.000 de euro pe luna.
Barbatii care ocupa pozitii de muncitor calificat la nivel de entry-level au venituri lunare brute de 411 euro, in timp ce femeile de pe aceasta pozitie castiga doar 324 de euro pe luna.
La nivelul intregii economii, femeile au castigat in luna octombrie a anului trecut 1.395 de lei (416 euro), cu 10,6% mai putin decat barbatii care au avut un venit mediu brut de 1.560 de lei (466 de euro), potrivit anchetei salariale realizate de Institutul National de Statistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO