Prima pagina

Barak i-a predat puterea lui Sharon

09.03.2001, 00:00 10



Fostul premier israelian Ehud Barak i-a predat ieri oficial puterea lui Ariel Sharon, exprimandu-si sprijinul pentru noua coalitie guvernamentala de uniune nationala, care are de purtat negocieri cruciale cu palestinienii.

Sharon a fost investit de Parlament miercuri seara, dupa ce in discursul rostit inainte de vot le-a cerut palestinienilor sa renunte la violenta si a invitat Libanul si Siria sa faca pace, relateaza Mediafax. El a spus la ceremonia de ieri ca negocierile cu palestinienii vor fi reluate "la momentul potrivit".

Noul premier israelian, in varsta de 73 de ani, a depus juramantul in jurul orei locale 22.35 (20.35 GMT), fiind urmat de cei 25 de membri ai guvernului sau, intre care fostul premier laburist Shimon Peres, caruia i s-a incredintat portofoliul Externelor, si un alt membru marcant al Partidului Muncii, Binyamin Ben Eliezer, care a devenit ministrul Apararii.

Sharon si guvernul sau, care cuprinde opt partide cu un total de 73 de deputati din cei 120 ai Knesset-ului, au fost investiti cu 72 de voturi pentru si 21 impotriva. Printre ministri figureaza, de asemenea, pentru prima oara in istoria statului evreu, un arab israelian, Salah Tarif.

In prima lor reactie la discursul de investitura a lui Sharon, palestinienii au afirmat prin intermediul ministrului Informatiilor, Yasser Abed Rabbo, ca tonul alocutiunii "a fost calm", dar ca "da de inteles ca israelienii vor continua ocupatia si colonizarea".

Casa Alba a anuntat imediat ca Sharon se va intalni la 20 martie cu presedintele american George W. Bush, la Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO