Prima pagina

Bancile accepta orice fel de dobanda numai sa-si plaseze banii

11.02.2005, 00:00 16

Banca Nationala a vandut la licitatia organizata ieri certificate de depozit cu scadenta la trei luni la o dobanda medie de 10,94% pe an, in scadere drastica fata de licitatia anterioara, ceea ce arata ca bancile accepta niveluri din ce in ce mai mici ale randamentelor, numai sa-si plaseze fondurile.
Valoarea totala a certificatelor vandute a fost de 25.000 de miliarde de lei (echivalentul a 685 de milioane de euro), peste nivelul planuit.
Dobanda medie a coborat cu 6,1 puncte procentuale fata de licitatia anterioara (din decembrie). Dobanda minima la aceasta licitatie a coborat pana la 10% pe an. Dobanda maxima acceptata de BNR a fost de 11,74% pe an.
"Rezultatul nu este surpinzator, fiind in linie cu dobanda la o luna. Incertitudinea care persista in piata se vede insa in ecartul mare al dobanzilor oferite", apreciaza Dorin Badea, dealerul sef al Banc Post. El spune ca faptul ca dobanda a scazut considerabil si la termenul de trei luni confirma reasezarea dobanzilor pe un palier mai jos.
Politica promovata de banca centrala ramane insa greu de inteles pentru dealeri. Ei spun ca aceasta ar putea urmari crearea unei volatilitati mai mari a pietei si, implicit, a unei stari de incertitudine care ar putea descuraja capitalurile speculative. Insa aceasta incertitudine, marcata de scaderea sensibila a dobanzilor, ar putea sa aiba implicatii economice majore.
Licitatia nu a avut un impact sensibil asupra pietei, dobanzile la depozitele pe o zi scazand usor pana la 5% - 7% pe an.
In luna ianuarie BNR a respins toate ofertele licitate de banci, decizie care a declansat o adevarata furtuna pe piata monetara. Dobanzile au scazut atunci pana la 0% - 6% pe an la depozitele pe o zi, pe fondul unui exces de moneda ramas nesterilizat.
Ministerul Finantelor a plasat la licitatia organizata ieri titluri de stat cu scadenta la trei ani la o dobanda de 7,9% pe an in valoare de 600 de miliarde de lei (echivalentul a 16,4 milioane de euro).
Euro a inregistrat ieri o depreciere sensibila, fiind evaluat de Banca Nationala la 36.461 de lei, in scadere cu 378 de lei fata de ziua precedenta. De la inceputul saptamanii, moneda europeana a pierdut 822 de lei. Pe piata valutara, cotatiile au coborat cu 700 de lei, pana la o minima a zilei de 36.280/36.330 de lei. Fata de inceputul saptamanii, euro a pierdut pe piata valutara 1.000 de lei.
Dealerii spun ca scaderea cotatiilor a fost alimentata de ordine mai mari provenite de la clienti, dar si de o anumita inertie. Ei spun ca vanzarile vor continua, pana cand BNR va interveni pentru a spijini euro. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO