Prima pagina

Avocatii de business au castigat 500.000 euro in medie anul trecut

25.03.2008, 18:48 25

Avocatii parteneri ai celor mai mari firme de profil din Romania au realizat anul trecut venituri medii nete de 500.000 de euro, in functie de profitul inregistrat de firma si de cota procentuala detinuta in structura casei de avocatura de fiecare dintre parteneri veniturile managing partnerilor putand depasi valoarea de un milion de euro, arata o analiza a ZF bazata pe declaratiile anuale de venit depuse de firme la Fisc si obtinute cu acceptul caselor de avocatura.
In analiza au fost cuprinse date referitoare la profitul a sase dintre cele mai mari firme de pe piata (NNDKP, Musat & Asociatii, Tuca Zbarcea & Asociatii, Popovici Nitu & Asociatii, Schoenherr si Asociatii si RTPR), care au facut publice aceste date. ZF a solicitat copii ale declaratiilor anuale de venit si firmelor Linklaters, CMS Cameron McKenna, Badea Clifford Chance, Salans, Voicu Filipescu, Vilau Mitel, Zamfirescu Racoti Predoiu si Pachiu & Asociatii, care din diverse motive nu au facut publice aceste informatii.
Avocatura de business este astfel una dintre cele mai banoase meserii, cel putin din pozitia de partener al unei mari firme de profil, cele sase firme analizate avand un numar de 46 de avocati parteneri. Per total, in cadrul primelor 10-15 firme din piata se regasesc in jur de 100 de avocati parteneri ale caror venituri se incadreaza in aceeasi marja.
Spre comparatie, cele mai mari firme din Londra, Clifford Chance si Linklaters, au inregistrat un profit per equity partner de peste 1 milion de lire sterline (aproape 1,5 mil. euro) in anul fiscal incheiat in luna aprilie a anului 2007. In cadrul firmelor din Romania salariul de angajare al unui avocat junior este de circa 1.000 de euro lunar, potrivit datelor din piata.
In ceea ce priveste veniturile incasate (echivalentul cifrei de afaceri), NNDKP a ramas si in 2007 cea mai mare firma de avocatura din Romania, cu un nivel de 12,61 mil. euro, casele de avocatura Musat & Asociatii si Tuca Zbarcea & Asociatii completand podiumul celor mai mari firme din Romania, cu venituri de peste 11 mil. euro fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO