Prima pagina

Autoritatile de la Moscova au probleme si cu recuperarea cadavrelor de pe Kursk

23.08.2000, 00:00 26


Autoritatile ruse au cerut ajutorul Norvegiei pentru recuperarea cadavrelor celor 118 marinari de la bordul submarinului Kursk aflat pe fundul Marii Barents, insa oficialii de la Oslo au refuzat deocamdata cererea, spunand ca o asemenea operatiune este extrem de dificila si periculoasa si ca ar putea dura o luna sau chiar mai mult.

"Cu echipamentul pe care-l avem, nu este posibil sa facem mai mult decat am facut", a declarat viceamiralul norvegian Einar Skorgen, adaugand ca recuperarea cadavrelor "este o operatiune cu totul diferita".

Rudele marinarilor fac presiuni asupra guvernului de la Moscova sa recupereze cadavrele pentru a-si putea inmormanta crestineste sotii si fiii, informeaza Reuters. O nava-spital care transporta 500 de rude ale marinarilor urma sa plece ieri spre locul unde a esuat submarinul.

Autoritatile ruse sunt ingrijorate de starea celor doua reactoare nucleare ale submarinului, desi, deocamdata, nu au fost inregistrate scurgeri radioactive, si planuiesc scoaterea la suprafata a submersibilului care transporta unele dintre cele mai sofisticate arme ale marinei ruse.

Aducerea la suprafata a submarinului care cantareste 14.000 de tone ar putea dura un an de zile, avand in vedere pregatirile de care este nevoie, starea financiara proasta a armatei ruse si schimbarile dese ale vremii in regiunea unde se afla submarinul.

Expertii rusi au ajuns la concluzia ca cel putin o explozie a provocat esuarea submersibilului pe fundul marii insa nu se cunosc deocamdata cauzele deflagratiei.

Au fost vehiculate diverse ipoteze in acest sens, printre care ciocnirea cu o mina din al doilea razboi mondial si coliziunea cu o nava sau cu un alt submarin. Statiile seismologice americane si norvegiene au anuntat producerea a doua explozii in momentul esuarii submarinului.

Ministrul rus al apararii Igor Sergheev declara luni ca monitoarele marinei ruse au detectat trei explozii care au provocat grave avarii submarinului. Oficiali din marina rusa banuiesc ca submarinul a lovit fundul marii cu o viteza destul de mare, ceea ce a determinat explozia catorva din cele 30 de focoase nucleare stocate in partea din fata a navei.

Armata norvegiana a anuntat ca explozia unei torpile sau a unei alte arme a provocat esuarea submarinului, respingand sugestiile autoritatilor ruse privind existenta unei coliziuni cu o nava straina.

"Aceasta este pura propaganda ruseasca", a declarat ziarului "Dagbladet" viceamiralul Einar Skorgen, comandantul echipei de scafandri care a ajuns la submarinul Kursk. Toate submarinele din clasa Oscar-2, din care facea parte si Kursk, nu vor iesi in larg pana cand nu se vor stabili cauzele accidentului.

Presedintele Vladimir Putin a decretat astazi zi de doliu national in memoria celor 118 marinari si s-a deplasat la Severomorsk pentru a aduce un ultim omagiu victimelor accidentului.

Amiralul Viaceslav Popov a aparut luni la televiziunea rusa pentru a cere iertare rudelor indurerate, fiind primul oficial rus care face acest lucru.

"Un mare necaz a deschis usile caselor voastre. Apele reci ale Marii Barents au luat vietile barbatilor vostri. Este o tragedie pentru voi si pentru mine deopotriva in calitatea mea de comandant. Echipajul nu este vinovat pentru ce s-a intamplat. Imprejurarile au fost atat de catastrofale, incat dupa coliziune - sunt sigur ca a existat o coliziune - majoritatea echipajului nu a supravietuit nici macar trei minute. Iertati-ma. Iertati-ma pentru nu i-am putut aduce inapoi pe baietii vostri", a spus Popov.

Presa rusa nu pare deloc dispusa sa accepte scuzele autoritatilor pe care le-a acuzat de neglijenta criminala. "Ce s-ar fi intamplat daca nu ne-ar fi mintit? Ce s-ar fi intamplat daca n-ar fi asteptat cinci zile ca sa-i cheme pe straini? Ce s-ar fi intamplat daca am fi avut propriul nostru echipament de salvare? Acum este prea tarziu. Cei care au facut scufundari zi si noapte in apele inghetate cu echipamentul pe care l-au avut au facut tot ce au putut. Cei care au pretins ca sunt o superputere nu vor fi scuzati", scria ieri ziarul "Izvestia".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO