Prima pagina

Asiguratorii vor plati daune de 10 mil. euro in urma inundatiilor

22.09.2005, 19:21 19

Daunele pe care le vor plati asiguratorii in urma inundatiilor din primavara si vara acestui an se ridica la suma de 10 milioane de euro, duble fata de estimarile initiale, conform ultimelor date furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Asiguratorii care vor despagubi cel mai mult sunt cei care au subscris cele mai multe prime din asigurari de bunuri si proprietati, respectiv Asirom, Allianz-Tiriac si Omniasig.

Cele mai recente statistici realizate de Allianz-Tiriac arata ca, in urma inundatiilor din perioada aprilie-septembrie, obligatiile de plata ale asiguratorului pentru politele de asigurare impotriva incendiilor si calamitatilor naturale se ridica la suma de 2,5 milioane de euro (aproape 9,2 milioane de lei).

Aceasta suma este relativ redusa, in conditiile in care, pentru prima jumatate a anului, obligatiile angajate de companie aferente intregului portofoliu (adica daune platite plus rezerve de dauna avizate in opt luni din anul curent) au atins nivelul de 100 de milioane de euro.

"Obligatiile de plata rezultate in urma inundatiilor vor ridica rata daunei aferente anului 2005 pe segmentul asigurarilor de bunuri si proprietati", au spus reprezentantii companiei. Ei au adaugat ca, in comparatie cu totalul pagubelor produse de inundatii, valoarea despagubirilor acordate de asiguratori este foarte redusa, iar cea mai mare parte din indemnizatii este destinata clientilor persoane juridice.

"Din pacate, cea mai mare parte a populatiei care a fost afectata (de inundatii - n.red.) nu a avut incheiata o polita de asigurare", au mai spus ei.

Compania a mai explicat ca, in ultimii doi ani, oamenii au devenit mai constienti de necesitatea incheierii unei polite de asigurare impotriva incendiilor si a calamitatilor naturale. Totusi, aceasta tendinta se manifesta aproape exclusiv in randul populatiei din mediul urban.

Pentru perioada iunie-august, obligatiile de plata ale companiei Asirom insumeaza peste 2 milioane de euro (7,7 milioane de lei). Societatea a platit deja despagubiri in valoare de 1,15 milioane de euro (4,2 milioane de lei), cele mai mari plati fiind efectuate de sucursalele asiguratorului din Bacau, Arges, Olt si Vrancea. Pentru daunele viitoare, compania si-a constituit rezerve in valoare de peste un milion de euro (3,5 milioane de lei).

Compania Omniasig a platit, in urma inundatiilor, daune in valoare de peste 260 de mii de euro (aproape un milion de lei) si a inregistrat un volum al daunelor avizate de peste un milion de euro (3,7 milioane de lei).

AIG Romania, companie care s-a situat in 2004 pe locul trei in clasamentul asiguratorilor care au subscris cele mai multe prime pe asigurari de incendiu si calamitati naturale, spune ca nu are de platit daune in urma inundatiilor. "Lucram cu clienti persoane juridice, iar obiectivele asigurate de noi se afla in orase, in locuri sigure", au explicat reprezentantii companiei.

In urma cu aproape doua luni, CSA estima ca indemnizatiile de plata ale asiguratorilor nu vor creste cu mai mult de 20% fata de calculele initiale, de 5,5 milioane de euro (peste 20 de milioane de lei).

Anul trecut, asigurarile de incendiu si calamitati naturale au inregistrat un volum al subscrierilor de 91,7 mil. euro (371,7 mil. lei), in crestere cu 14,3% fata de 2003. Totusi, ponderea acestui sector in totalul pietei s-a redus cu mai mult de un punct procentual, de la 14,89% in 2003, la 13,77% anul trecut. Asiguratorii au platit, anul trecut, doar 12 milioane de euro (48 de milioane de lei) indemnizatii pentru acest tip de polite, ceea ce inseamna ca anul acesta va fi o crestere puternica a ratei daunelor pe acest segment. Asiguratorii anticipeaza o crestere a primelor pentru asigurarile de incendiu si calamitati naturale si introducerea unei francize minime pentru astfel de polite.

In 2004, companiile care a realizat cel mai mare volum de afaceri pe acest segment au fost Allianz-Tiriac, Omniasig si AIG Romania. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO