Prima pagina

Asiguratorii pe piata de capital: o prezenta microscopica

28.10.2004, 00:00 15



Pe pietele occidentale, companiile de asigurari sunt, ca si bancile, nu numai printre cei mai mari investitori de pe piata de capital , dar si printre cele mai tranzactionate titluri de pe bursa.In Romania, diferenta dintre dezvoltarea sectorului bancar si cel al asigurarilor se pastreaza si pe piata de capital. Mai mult decat atat, este chiar enorma: sectorul asigurarilor este aproape de zero pe piata de capital din punctul de vedere al tranzactiilor si al interesului investitorilor.



Marti, 13 octombrie, buletinul bursier din Ziarul Financiar: "Indicele BET al celor mai importante actiuni listate la Bursa de Valori a atins ieri un nou maxim istoric(...) Exceptand actiunile Petrom, cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Bancii Transilvania, cu un rulaj de 4,9 mld. lei (...)".



Actiunile bancilor sunt printre cele mai lichide de pe bursa romaneasca. Banca Transilvania si BRD tin capul de afis al tranzactiilor in fiecare saptamana. Dar unde sunt asiguratorii?



Tot in aceazi zi de marti: Categoria a II-a Bursei - Agras - o tranzactii, Categoria a II-a Rasdaq, Asirom - o tranzactie cu 900 de actiuni a 3.000 de lei bucata. Adica un rulaj de 2.700.000 lei. De peste 1.000 de ori mai putin decat in cazul Bancii Transilvania. Daca la nivelul business-ului, intre asigurari si banci este o proportie de 1/15 (industria asigurarilor "invarte" afaceri de circa 8-900 milioane de euro pe an, fata de 14 miliarde euro industria bancara), la nivelul reprezentarii si atentiei acordate de investitori pe piata de capital raportul este de 1/1000.



In Romania exista cinci companii de asigurari tranzactionate pe pe piata de capital: Asirom, Astra, Ardaf, Agras si AGI Romania. Dintre acestea, doar Agras este tranzactionata pe bursa, la categoria a II-a.



Asirom si Astra au fost cotate nu ca urmare a vointei actionariatului, ci "la pachet", in urma programului de privatizare in masa. Agras, Ardaf si AGI au venit pe bursa pentru a cauta investitori.



"Dupa mine, le-as vedea pe toate listate la Bursa. Astfel ar fi o transparenta totala", afirma Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.



Dar care ar fi ratiunea pentru care o societate iese cu actiuni pe bursa? Chiar conteaza principiile corporatiste in viata unei companii?



"Ne-am cotat pentru ca ne-am dat seama ca trebuie sa fim o societate deschisa pentru a atrage investitori puternici, ca sa ne dezvoltam", afirma Maura Klassek, directorul Agras, acum membra a grupului Wiener Staedtische. Agras, companie specializata in asigurari agricole, a iesit pe bursa printr-o oferta publica de actiuni in 1999. Un an mai tarziu, a si fost vanata de o companie cu mare apetit pentru dezvoltare, Omniasig. Care a vandut-o la randul sau, tot prin intermediul pietei de capital, in 2002, companiei austriece WienerStaedtische.



"Cotarea a fost o decizie foarte buna, afirma retrospectiv Klassek. Ar fi mai bine sa fie mai multe societati pe bursa, pentru ca potrivit normelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, trebuie sa fii mult mai transparent, si pentru ca reprezinta o garantie mult mai mare privind cifrele pe care le afiseaza. Transparenta, pentru mine, e un mod de a dormi linistita".



Chiar slab tranzactionate, evolutia actiunilor companiilor de asigurari urmareste evolutia rezultatelor companiilor.



Spre exemplu, profitul mic raportat de Ardaf anul trecut s-a reflectat in scaderea actiunilor cu circa 30% de la inceputul anului pana acum. In acest moment, actiunile Ardaf se tranzactioneaza aproape de valoarea nominala de 1.000 de lei.



Apoi, dublarea actiunilor Asirom din vara si pana acum poate fi pusa pe zeama informatiilor care circula pe piata, neconfirmate oficial, privind o posibila vanzare a companiei catre un investitor strain.



Si scaderea cursului actiunilor Agras are o explicatie: afacerile companiei au scazut anul acesta, pentru ca fermierii au ezitat sa-si faca asigurari, dupa ce statul nu a acoperit daunele provocate de seceta anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO