Prima pagina

Asigurarea "de confuzie" pentru trecerea la euro

13.11.2001, 00:00 9



Cea mai mare complicata operatiune din istoria financiara a Europei Occidentale-trecerea la euro-a incitat imaginatia companiilor de asigurari.

Societatea franceza Axa, cea mai mare companie de profil din Europa, va lansa polita de asigurare "Euro Conso Assistance", are acopera riscul unei persoane de a fi victima unui abuz generat de trecerea la moneda euro, relateaza cotidianul francez Le Figaro.

Contra a 39 de euro de familie, Axa propune un contract de asigurare avand ca obiect protectia fata de erori, accidente sau fraude legate de introducerea fiduciara a euro.

Concret, asiguratii care se considera victimele unei astfel de situatii trebuie sa apeleze un numar gratuit, unde vor pusi in contact cu juristul personal.

Daca sfaturile acestuia si negocierile cu autorul presupusei fraude esueaza, apararea in justitie a intereselor persoanei vatamate va fi suportata de catre compania de asigurari, pana la limita sumei de 6.000 de euro

Daca prejudiciul reclamat este mai mic de 250 de euro, Axa prefera sa ramburseze direct victima, fara sa mai astepte implicarea justitiei.

Asiguratul trebuie neaparat sa pastreze probele cumparaturii de pe urma careia s-a nascut litigiul si sa anunte imediat compania de asigurari .

Necunoasterea bancnotelor euro este considerata de autoritatile monetare europene cea mai probabila sursa a viitoarelor "euro-probleme". In Franta, bancnota de 200 de franci francezi si cea de 50 de euro (328 de franci francezi), de exemplu, au aceeasi dimeniune, de unde un risc foarte mare de confuzie.

De la 1 ianuarie 2002, aproape 300 de milioane de persoane-locuitorii zonei euro- vor putea pipai bancnotele si monedele euro, pana la acea data doar o moneda scripturala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO