Prima pagina

Armistitiu in razboiul tefefoniei mobile pe 1.800 MHz

09.03.2001, 00:00 18



Conflictul dintre operatorii de telefonie mobila privind utilizarea frecventei de 1.800 de MHz s-a incheiat prin semnarea a doua protocoale intre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) cu Romtelecom si Cosmorom, respectiv cu Mobil Rom si MobiFon.

Potrivit protocolului semnat miercuri seara, Mobil Rom si MobiFon s-au angajat sa nu utilizeze frecventa de 1.800 MHz in vederea furnizarii de servicii comerciale pana la data de 31 decembrie 2002.

MobilFon si Mobil Rom puteau, potrivit prevederilor licentelor de operare proprii, sa furnizeze incepand cu data de 1 august 2000 servicii in banda de 1.800 de MHz.

Anul trecut insa Cosmorom a cerut respectarea unei clauze, reiesita din contractul de privatizare a RomTelecom, prin care avea exclusivitate pe frecventa de 1.800 MHz pana in 2003.

Prin celalalt protocol incheiat miercuri, MCTI, Romtelecom si Cosmorom se obliga sa retraga toate actiunile intreprinse reciproc in justitie in termen de 15 zile de la data semnarii protocolului.

De asemenea, Romtelecom si Cosmorom s-au angajat sa nu mai deschida nici un proces impotriva MCTI sau impotriva MobilFon si Mobil Rom avand ca obiect banda de frecvente 1.800 MHz. Acordul prevede si posibilitatea de utilizare a benzii de 900MHz, incepand cu data de 1 ianuarie 2003, de catre Cosmorom.

"Prevederea privind exclusivitatea pe care o are Cosmorom pana in data de 31 decembrie 2002 este o prevedere in contractul de privatizare al RomTelecom incheiat de catre Guvern in anul 1998, iar nerespectarea acestor clauze ar presupune rediscutarea contractului cu toate consecintele care decurg din aceasta actiune", a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica.

In opinia ministrului, renegocierea contractului de privatizare ar insemna declansarea unor actiuni in justitie care ar afecta imaginea Romaniei in exterior si ar pune sub semnul intrebarii procesul de privatizare.

"Conflictul dintre cei trei operatori de telefonie mobila a adus mari prejudicii Romaniei, regasindu-se in raportul Uniunii Europene pe anul 2000 ca un exemplu negativ.

Prin semnarea celor doua protocoale, dam un semnal de stabilitate in mediile internationale si aratam ca in Romania investitiile sunt sigure si protejate de catre stat", a mai spus Nica.

Romtelecom, actionarul principal al firmei Cosmorom, detine o licenta de telefonie mobila GSM 1.800, acordata de catre Ministerul Comunicatiilor, in anul 1998, fara licitatie.

Licenta a constituit unul dintre atuurile RomTelecom in negocierile de privatizare prin intermediul operatorului elen de telecomunicatii OTE. Mobil Rom si MobilFon detin in prezent o licenta pentru GSM 900, urmand ca din 2003 sa poata utiliza si frecventa de 1.800 de MHz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO