Prima pagina

Americanii viziteaza echipajul captiv, dar criza se prelungeste

10.04.2001, 00:00 11



Oficialii americani au vizitat ieri pentru a patra oara echipajul avionului-spion care a aterizat de urgenta pe insula chineza Hainan, saptamana trecuta, dupa o coliziune in aer cu un avion chinez de vanatoare.

Delegatia americana a fost formata din atasatul militar american, generalul Neal Sealock, si Ted Gong, diplomat la consulatul SUA din Guang Zhou, relateaza CNN.

Sealock a continuat sa insiste pentru a obtine accesul liber la cei 24 de membri ai echipajului, in timp ce negocierile dintre cele doua parti pentru rezolvarea crizei continua.

"Dorinta noastra ramane aceeasi. Cerem acces liber la echipaj in fiecare zi, ba chiar de doua ori pe zi. Scopul acestor vizite este de a monitoriza tratamentul la care este supus echipajul si pentru a putea observa ce s-a mai intamplat", a declarat Sealock.

Partea americana a incercat sa faca noi concesii Chinei, desi nu si-a cerut scuze oficiale pentru incident, asa cum solicita inflexibil Beijingul.

Presedintele american George W. Bush i-a trimis o scrisoare sotiei pilotului chinez Wang Wei, dat disparut in Marea Chinei de Sud dupa coliziunea avionului sau cu aparatul american.

Scrisoarea, in care Bush isi exprima regretul pentru cele intamplate, a fost transmisa ambasadei americane din China, care urmeaza sa o predea Ministerului chinez de Externe, care o va inmana sotiei pilotului.

La randul sau, secretarul de Stat al SUA Colin Powell a folosit sintagma "ne pare rau" in descrierea sentimentelor americane fata de disparitia pilotului chinez, dar a continuat sa nege ca Statele Unite ar fi de vina pentru producerea incidentului.

Pilotul celuilalt avion chinez trimis sa intercepteze aparatul american a declarat ca a vazut cum avionul lui Wang a fost lovit de elicea din stanga a aeronavei americane.

Consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Bush, Condoleezza Rice, a avertizat ca prelungirea crizei va aduce atingeri serioase relatiilor pe termenul lung intre SUA si China.

China afirma ca americanii sunt in totalitate raspunzatori pentru incident si insista sa primeasca scuze oficiale din partea Washingtonului. Beijingul continua sa tina in custodie, pe langa cei 24 de membri ai echipajului, si avionul EP-3E Aries II.

Duminica, oficialilor americani nu li s-a permis sa se intalneasca cu membrii echipajului, dupa ce avusesera o sculta intrevedere cu opt dintre acestia in cursul serii de sambata. Captivii au primit totusi mai multe e-mail-uri si unele produse de stricta necesitate.

In timp ce ambasadorul american la Beijing Joseph Prueher avea programata ieri o noua intalnire cu oficialii chinezi, la Washington cele doua parti continua eforturile de intocmire a unei scrisori care sa puna capat crizei si care sa fie semnata de Prueher si un omolog chinez.

Dupa semnarea scrisorii, un alt organism, probabil o comisia maritima americano-chineza, ar urma sa fie numita pentru a investiga incidentul si pentru a stabili anumite proceduri astfel incat in cazul producerii unui incident similar sa nu apara o noua criza de tipul celei actuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO