Prima pagina

Actionarii minoritari au iesit in pierdere la Petrom

Actionarii minoritari au iesit in pierdere la Petrom
15.09.2004, 00:00 25

Actionarii minoritari ai Petrom vor avea dreptul sa subscrie de aproape trei ori mai putine actiuni pentru fiecare titlu detinut in cadrul companiei decat va avea dreptul grupul austriac OMV care va prelua, prin operatiunea de majorare a capitalului, pachetul majoritar la Petrom. Asa a hotarat ieri in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) actionarul majoritar al Petrom care este inca statul roman prin Ministerul Economiei si Comertului. Minoritari vor putea subscrie 0,49 de actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta, iar OMV va putea cumpara actiuni 1,3 actiuni noi pentru fiecare actiune din cele 33,34% pe care le va prelua de la stat.
Actiunile cu valoarea nominala de 1.000 de lei vor fi oferite minoritarilor si OMV la un pret de 2.158 lei/actiune. La Bursa ultima tranzactie cu actiuni Petrom s-a realizat la 2.270 lei/actiune. Castigul pe care in vor avea minoritarii din subscriere va fi de 2,5%, fata de aproape 7% cat ar fi castigat daca ar fi avut dreptul sa subscrie in aceeasi proportie ca OMV.
Hotararea de ieri a  AGA, care pune in aplicare clauzele contractului de privatizare, i-a luat prin surprindere pe unii dintre actionarii minoritari ai Petrom care se asteptau sa aiba dreptul de a subscrie proportional cu numarul de actiuni pe care il vor putea subscrie si austriecii. Alti actionari ai Petrom spun ca se asteptau ca cota in care vor putea subscrie sa fie mai mica decat a OMV, dar ca principala problema este ca minoritarii trebuie sa aiba posibilitatea de a vinde dreptul de a subscrie, asa cum este prevazut in legea pietei de capital.
Petrom urmeaza sa isi majoreze capitalul cu cel mult cu 456 mil. euro, dar in conturile companiei vor intra pana la 925 mil. euro. Alte 60 mil. euro, datorii catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vor fi convertite in actiuni.
"Ei (n.r. - actionarii minoritari) nu sunt dezavantajati. vor putea subscrie pentru a-si putea mentine participatiile detinute", a declarat pentru ZF Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.
Minoritarii vor avea posibilitatea sa subscrie actiuni in valoare de 70 mil. euro. OMV urmeaza sa subscrie actiuni in valoare de cel mult 856 mil. euro, suma ce va fi platita de austrieci urmand a fi stabilita in functie de subscrierile minoritarilor.
Cel mai important minoritar al Petrom, SIF Oltenia a propus in cadrul AGA ca minoritarii sa isi poata vinde dreptul de a subscrie pe piata de capital. Dar dupa mai multe discutii actionari Petrom nu au luat nici o hotarare in acest sens. SIF Oltenia este interesata sa vanda drepturile de a subscrie pentru ca reglementarile CNVM nu ii permit sa achizitioneze alte actiuni Petrom deoarece societatea are deja plasate in actiunile companiei peste 10% din valoarea activelor. SIF Oltenia detine 1,2% din Petrom si ar avea dreptul sa subscrie in cadrul majorarii de capital actiuni in valoare de aproximativ 11 mil. euro. Calendarul de derulare a majorarii, conform caruia vor avea dreptul de a subscrie actionarii inregistrati la data de 28 septembrie, iar subscrierea va incepe pe 4 octombrie, lasa insa foarte putin timp ca drepturile de preferinta sa fie tranzactionate la Bursa.
Majorarea de capital de la Petrom va fi prima de pe piata romaneasca de capital in cadrul careia unii dintre actionari au dreptul sa subscrie mai mult decat altii. In urma majorarii, minoritarii isi vor conserva totusi cele 7% detinute in companie, BERD va avea 2% iar la stat va ramane restul de 40%. Subscrierea se va realiza prin intermediul a peste 170 de unitati teritoriale ale Bancii Comerciale Romane si prin intermediul BCR Securities.
Suma mare pe care vor avea dreptul sa o subscrie minoritarii si incertitudinea legata de drepturile de a subscrie ale SIF Oltenia, alaturi de faptul ca multe din actiunile Petrom sunt inca in proprietatea celor care le-au primit in cadrul Programului de Privatizare in Masa ii fac pe brokeri sa creada ca nivelul subscrierilor vor fi departe de drepturile minoritarilor. "Nu ma astept ca actionarii minoritari sa subscrie intr-o proportie foarte mare pentru ca sumele despre care e vorba sunt extrem de mari," spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj pe piata de capital a Bancii Transilvania BT Securities. El a adaugat ca nu se asteapta ca actiunile Petrom sa inregistreze modificari foarte mari de pret pe Bursa in perioada urmatoare. Actiunile Petrom au fost suspendate ieri de la tranzactionare la Bursa pentru desfasurarea Adunarii Generale.  La ultimul pret de luni, 2.270 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 2,12 miliarde de euro.
In  AGA au fost aprobate toate punctele de pe ordinea de zi, inclusiv schimbarea numelui in Petrom SA, cu posibilitatea mentiunii apartenentei la grupul OMV, drepturile de vot ale statului in Consiliul de Administratie sau externalizarea unora dintre activitati ale companiei. Actionarii au aprobat transferarea unor active ale Petrom catre societati cu raspundere limitata avand ca principal actionar tot pe Petrom. Principii relatiilor comerciale dintre Petrom si noile societati au fost stabilite astfel incat sa nu permita transferarea profiturilor sau subventiile incrucisate.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO