Prima pagina

A doua luna buna pentru comertul exterior

31.08.2001, 00:00 11



Exporturile realizate in iulie au depasit pentru a doua luna consecutiv pragul de un miliard de dolari, in timp de importurile au continuat sa inregistreze o tendinta de scadere, dupa ajustarea cu 10,5% din iunie.

In aceste conditii, deficitul comercial FOB/CIF a coborat la cea mai scazuta valoare din ultimele patru luni - 272 milioane de dolari, insa sub recordul din luna martie, de 228 milioane. Totusi, deficitul acumulat in primele sapte luni ale anului a depasit 2,3 miliarde de dolari, ceea ce insemna mentinerea unei presiuni ridicate asupra contului curent.

Pe primele sapte luni ale anului, exporturile au insumat 6,7 miliarde de dolari, in crestere cu 15,4% fata de aceeasi perioada a lui 2000, in timp ce valoarea importurilor, de peste 9 miliarde, se situeaza cu aproape 27% peste nivelul de anul trecut.

Evolutia comertului exterior in ultimele doua luni sugereaza inscrierea pe un trend indeal - cresterea constanta a exporturilor, in paralel cu scaderea importurilor, insa tendinta ar putea avea doar caracter sezonier.

Daca aceasta s-a mentinut si in august, balanta comerciala va ajunge la o echilibrare care s-ar reflecta si in reducerea tensiunilor care se inregistreaza in acest moment la nivelul contului curent si care au devenit subiect important de discutie intre autoritati si delegatia FMI aflata in aceste zile la Bucuresti.

Analistii financiari isi mentin aprecierile potrivit carora exista toate sansele ca 2001 sa se incheie cu un deficit de 4,5-5 miliarde de dolari, destul de greu de sustinut.

In structura pe marfuri a exporturilor, cea mai mare crestere - 42% a fost inregistrata in primele sapte luni ale anului de grupa masinilor si dispozitivelor mecanice, masinilor si echipamentelor electrice. In topul importurilor raman produsele minerale (minereuri, titei, produse petroliere, gaz natural), cu o pondere de peste 35%, urmate de produsele metalurgice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO