Prima pagina

50.000 euro, bonusul anual al unui CEO de multinationala

14.01.2008, 18:15 30

Sefii multinationalelor prezente pe piata locala au primit la sfarsitul anului trecut bonusuri maxime de 35% din salariul anual brut de baza, ceea ce inseamna, in medie, bonusuri de cate 50.000 de euro.
Salariul anual brut al unui CEO (chief executive officer) de multinationala este de 144.000 de euro, bonusul maxim anual ajungand astfel la 50.000 de euro, arata datele unui studiu realizat de firma de consultanta in resurse umane Mercer, care a analizat 100 de companii de pe piata locala, majoritatea multinationale.
Ponderea bonusurilor in pachetul salarial scade pe masura ce pozitiile analizate coboara pe scara ierarhica. Bonusul maxim anual al unui middle manager reprezinta 25% din salariul anual, in timp ce un specialist in vanzari primeste un bonus maxim anual de 20%.
Astfel, un middle manager roman, al carui salariu mediu brut anual a fost de 45.500 de euro, a fost recompensat cu un bonus maxim de 11.000 de euro in 2007.
Muncitorii din multinationalele de pe piata romaneasca au primit anul trecut bonusuri maxime cuprinse intre 14 si 16% din salariul anual brut.
"Companiile acorda bonusuri de target angajatilor pentru indeplinirea tintelor de business stabilite pentru anul respectiv. Daca targetul este depasit in mod consistent, organizatiile stabilesc un plafon maxim de bonusare, care pe piata locala ajunge la 35% din salariul de baza anual in cazul unui general manager", spune Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer.
Bonusurile de target reprezinta 25% din salariul de baza in cazul managerilor de top, ceea ce inseamna ca sefii organizatiilor au primit pentru indeplinirea obiectivelor de business, in medie, cate 36.000 de euro in 2007, diferenta pana la 50.000 de euro reprezentand bonusuri pentru depasirea targetului si performante deosebite ale afacerii.
In contul unui middle manager roman au intrat anul trecut sub forma de bonus pentru indeplinirea targetului de business aproape 7.000 de euro, echivalentul a 15% din salariul de baza anual.
In acelasi timp, specialistii au primit bonusuri de target de 10%, iar muncitorii, bonusuri cuprinse intre 8 si 10% din salariul brut anual.
Cu bonusuri maxime anuale de 35% din salariul de baza, general managerii romani se claseaza in esalonul al doilea in topul celor 19 tari analizate de studiul Mercer, depasind din acest punct de vedere tari ca Polonia si Finlanda, unde un CEO a primit bonusuri maxime anuale de 33%, sau Norvegia, unde acestea au fost de 30%. Cei mai generosi angajatori sunt britanicii si elvetienii, care acorda bonusuri maxime anuale de 55% general managerilor, urmati de nemti, greci si austrieci, care isi recompenseaza sefii de organizatii cu echivalentul a 50% din salariul brut anual.
Si in ceea ce priveste bonusurile de target, tot sefii organizatiilor britanice si elvetiene sunt cei mai norocosi, primind pentru incadrarea in buget 35% din salariul anual. Managerii elvetieni se numara printre cei mai bine platiti din lume, cu salarii de aproape trei ori mai mari decat ale romanilor.
"In Romania, ponderea bonusurilor in pachetul salarial nu este atat de ridicata ca in alte tari din vestul Europei pentru ca la noi accentul se pune inca destul de mult pe salariul fix", explica Botolan.
Pachetul salarial este format din salariul de baza, la care se adauga anumite indemnizatii fixe garantate (prima de concediu, bonuri de masa etc.), bonusurile variabile (de performanta si de vanzari), beneficiile pe termen lung (actiuni) si beneficiile in natura (masina, telefon, laptop, asigurare de viata, servicii medicale).
In general, pentru pozitii de top management bonusurile se acorda la final de an, in timp ce pentru alte niveluri bonusurile pot fi acordate semestrial sau trimestrial.
Romania ocupa locul zece intr-un clasament al tarilor europene stabilit in functie de puterea de cumparare a ocupantilor pozitiilor de top management, depasind tari ca Olanda, Polonia, Suedia sau Danemarca, potrivit studiului Mercer. Cea mai redusa putere de cumparare o au managerii bulgari, urmati de rusi si sarbi. La polul opus, managerii britanici se situeaza pe primul loc in functie de puterea de cumparare, urmati de elvetieni, spanioli, portughezi si francezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO