Politică

Vosganian si-a propus sa reduca deficitul bugetar la 2,3% intr-o luna de zile

Vosganian si-a propus sa reduca deficitul bugetar la 2,3% intr-o luna de zile

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: Daca pana la sfarsitul lui martie nu aratam ca avem capacitatea sa evitam limita de 3%, Comisia Europeana ar putea declansa procedura de preventie.

20.02.2008, 20:09 13

Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a anuntat ieri ca va propune guvernului reducerea deficitului bugetar din 2008 pana la 2,3% din PIB, pentru a evita declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei.
"La revizuirea bugetara, voi propune un deficit putin peste 2% in termenii internationali folositi in Uniunea Europeana", a spus ieri Varujan Vosganian la Parlament.
Tinta Romaniei pentru deficitul bugetar in 2008 este de 2,7% din PIB, insa Comisia Europeana a atras atentia ca, potrivit calculelor sale, deficitul Romaniei ar putea depasi plafonul de 3% prevazut de tratatul de la Maastricht. Romania a avut anul trecut un deficit de 2,4% din PIB, potrivit metodologiei romanesti, sau de 2,7%, raportat la metodologia europeana.
"Este imperios necesar sa operam o rectificare de urgenta a bugetului, pentru a reduce deficitul bugetar de la 2,7% la cel putin 2,3% (pana la finele lui martie). Daca pana la sfarsitul lunii martie nu aratam ca avem capacitatea sa evitam limita de 3%, Comisia Europeana ar putea declansa procedura de preventie (de sanctionare a deficitului excesiv - n.n.)", a afirmat Vosganian.
Dincolo de penalizarile care ar putea fi impuse de Comisie, depasirea limitei de deficit bugetar ar putea determina, potrivit ministrului, si fragilizarea pozitiei Romaniei pe pietele internationale, astfel ca dobanzile aferente imprumuturilor acordate Romaniei vor presupune costuri mai ridicate.
Comisarul european Leonard Orban a declarat recent ca nu este exclus ca autoritatile europene sa declanseze impotriva Romaniei procedura de deficit excesiv, la inceputul lunii aprilie sau inceputul lunii mai, in lipsa unor corectii in politica bugetara.
"Romania se afla in acest moment pe lista statelor din Uniunea Europeana care ingrijoreaza din punct de vedere economic", afirma recent comisarul european pentru multilingvism intr-un interviu pentru ZF, referindu-se la contextul international, dar si la unele decizii interne, mai ales in ceea ce priveste cheltuielile publice de la finele anului trecut (1 mld. euro s-a cheltuit in ultimele 10 zile ale lui 2008, care au dus la slabirea leului in raport cu euro si cu dolarul).
Pe fondul acestor tensiuni economice, opozitia a cerut de urgenta guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu si premierului Calin Popescu-Tariceanu sa prezinte in Parlament un program de redresare economica, iar ministrul economiei a fost convocat la comisiile de specialitate.
Premierul Tariceanu s-a angajat in timpul unei reuniuni cu guvernatorul BNR ca va tine sub control cheltuielile publice in anul 2008 - an electoral. Vosganian spunea saptamana trecuta ca UE nu va declansa procedura de infringement impotriva Romaniei si ca orice venit suplimentar la buget va fi folosit in sensul reducerii deficitului si nu cresterii cheltuielilor publice.
Precizarile ministrului economiei au fost facute ieri senatorilor si deputatilor din comisiile de buget-finante, in conditiile in care pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor se afla o initiativa a PSD care prevede diminuarea TVA la alimentele de baza si majorarea taxei pentru produse de lux si a accizelor pentru tutun.
Guvernul nu sustine initiativa parlamentarilor PSD, insa la Senat, legea a trecut confortabil in urma cu doua saptamani, iar la Camera Deputatilor nu se anticipeaza un vot diferit, avand in vedere sensibilitatea unui vot cu miza sociala intr-un an electoral.
Tariceanu a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala legea privind diminuarea TVA la produsele de baza. Tariceanu a spus ca adoptarea initiativei ar avea efecte extrem de grave prin reducerea incasarilor din TVA si prin favorizarea coruptiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO