Politică

Viorica Dăncilă laudă gradul de absorbţie al fondurilor europene: Câţi bani primeşte România de la UE în ianuarie-februarie

Viorica Dăncilă laudă gradul de absorbţie al...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

09.01.2019, 16:50 125

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că România a primit de la Comisia Europeană în luna ianuarie 807 milioane euro, fonduri destinate agriculturii. Tot pentru acest domeniu, România urmează să mai primească de la UE încă 452 milioane de euro.

„Am ajuns cu rata de absorbţie a fondurilor europene la media UE. Conform datelor Comisiei Europene, la sfârşitul anului 2018, România are o rată de absorbţie totală de 26%, iar media UE este de 27%. În primele zile ale anului România a primit de la Comisia Europeană 807.5 milioane de euro, fonduri acordate fermierilor. Urmează să primim la începutul lunii februarie încă 452 de milioane euro, ceea ce înseamnă în total 1.2 miliarde euro, bani acordaţi agriculturii României de la UE”, a declarat Viorica Dăncilă, joi la Guvern.

Premierul a adăugat că România se situează printre primele state membre în Uniunea Europeană în privinţa avansului economic, rata de creştere pe primele nouă luni fiind de 4.2%.

„Preluarea Preşedinţiei are loc în contextul în care România a înregistrat în anul 2018 o creştere economică ridicată şi sustenabilă. România se situează printre primele state membre în UE din perspectiva avansului economic. Rata de creştere pentru primele nouă luni ale anului 2018 a fost de 4,2 %, dublu avansului economic al UE de 2,1 %. Această creştere se adaugă avansului de 7% înregistrat în anul 2017”, a completat Dăncilă.

De asemenea, România a înregistrat, în primele 10 luni ale anului trecut, un volum al producţiei industriale crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2017, potrivit Executivului.

„Industria românească este suport pentru creşterea economică sustenabilă. În primele 10 luni ale anului 2018 volumul producţiei industriale a crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta s-a datorat în principal industriei prelucrătoare care a înregistrat o creştere de 4,9%. Aş remarca de asemenea cifra de afaceri din industrie, care s-a majorat cu 12,9%. România continuă să câştige noi pieţe printr-un export tot mai competitiv în UE. În primele 10 luni ale anului 2018 România a înregistrat o majorare a exporturilor cu 9,2%, în timp ce la nivelul celor 28 de state membre exporturile au crescut doar cu 5,3%”, a conchis Dăncilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO