Politică

Urmeaza cinci momente decisive pentru viata politica

10.04.2007, 17:53 10

Cinci momente importante vor ghida viata politica in urmatoarele luni: suspendarea presedintelui, interimatul functiei prezidentiale, referendumul pentru demiterea sefului statului, raportul Comisiei Europene asupra starii Justitiei din luna iunie si alegerile europene din toamna. Alegerile europene vor fi primul test important, care ar putea arata cine va prelua puterea politica la alegerile din 2008 - asta daca nu vom avea anticipate. (ZF - politic)

Suspendarea

Parlamentul va lua in discutie incepand de maine suspendarea presedintelui Traian Basescu (foto), la 24 de ore dupa ce Curtea Constitutionala va publica astazi in Monitorul Oficial argumentatia deciziei prin care a constatat ca seful statului nu incalcat, in mod grav, legea fundamentala. Avizul Curtii este consultativ, asa ca parlamentarii nu sunt obligati sa tina cont de el. Majoritatea pentru suspendarea presedintelui este deja constituita, PSD, PRM si PC fiind sustinatorii cei mai ferventi al acestui demers, social-democratii fiind initiatorii actiunii de suspendare a presedintelui Basescu. Pentru ca presedintele sa fie suspendat este nevoie de votul majoritatii calificate a parlamentarilor, pana acum doar PD si PLD, care au impreuna aproximativ 25% din voturi, pronuntandu-se ferm impotriva.
In sedinta comuna, presedintele va fi invitat sa participe si sa raspunda la acuzatiile care i se aduc de catre initiatorii actiunii, una din principalele acuzatii fiind numirea premierului liberal Calin Popescu-Tariceanu in fruntea guvernului, in locul unui reprezentant al PSD. Exista si ipoteza ca Parlamentul sa renunte la suspendare, caz in care unele calcule trebuie refacute.

Interimatul

Daca Basescu va fi suspendat, atunci presedinte interimar al Romaniei va deveni Nicolae Vacaroiu(foto), presedintele Senatului fiind al doilea om in stat. El a spus ca va accepta sa conduca Romania, daca actualul presedinte va fi suspendat si nu ii va ceda locul liberalului Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor (al treilea om in stat).
Presedintele interimar nu va avea la dispozitie toate prerogativele unui presedinte plin, el nu va putea sa organizeze referendum, sa dizolve Parlamentul sau sa adreseze mesaje Parlamentului, dar va putea sa ia decizii importante pentru a schimba cursul impus de cel pe care l-a inlocuit: sa numeasca magistrati, sa numeasca sefi ai serviciilor secrete, sa prezideze sedinte ale CSAT.
El va avea un mandat de 30 de zile, de la jumatatea lui aprilie cel mai probabil pana la jumatatea lunii mai, atunci cand va fi organizat un referendum pentru demiterea presedintelui. Presedintele Senatului este de parere ca sedinta Parlamentului de suspendare a presedintelui va avea loc la 16 aprilie.

Referendumul

Potrivit Constitutiei, referendumul pentru demiterea presedintelui, in care populatia este intrebata daca este sau nu de acord ca Traian Basescu sa-si duca la bun sfarsit mandatul, trebuie organizat in termen de 30 de zile de la data la care Parlamentul a decis suspendarea sefului statului.
Probabil ca Basescu va fi repus in functie, pentru ca se bucura de popularitate in sondajele de opinie, dar si pentru ca validarea unui referendum este complicata. La vot trebuie sa se prezinte jumatate din populatia cu drept de vot, adica cel putin noua milioane. Pentru demiterea presedintelui trebuie sa se pronunte tot aproximativ noua milioane de cetateni cu drept de vot.
In cazul in care populatia este de acord cu Basescu sau referendumul este invalidat, atunci presedintele se poate intoarce la Palatul Cotroceni sa-si continue mandatul. Relatiile cu partidele care i-au cerut demisia vor fi in continuare dificile, intrucat invalidarea solicitarii PSD nu schimba cu nimic datele din prezent, in Constitutie nefiind precizata vreo consecinta pentru aceasta situatie.

Raportul

Intreaga disputa din jurul suspendarii sefului statului se va sfarsi intr-un fel sau altul in preajma aparitiei raportului Comisiei Europene referitoare la starea justitiei.
Daca raportul va fi prost - va introduce, de pilda, clauza de salvgardare -, atunci consecintele politice interne vor fi foarte serioase.
Raportul (redactat in laboratoarele Comisiei Europene de la Bruxelles) va fi o arma politica importanta, pentru ca aparitia sa - mai ales daca va fi prost - va avea fara discutie un impact mediatic major.
Un raport prost va fi o mana cereasca pentru PD si Traian Basescu care vor putea acuza atat guvernul Tariceanu, cat si opozitia ca au sabotat interesele Romaniei prin eliminarea democratilor din guvern si mai ales a ministrului justitiei Monica Macovei. Un raport bun va fi un argument pentru PNL ca a procedat corect cand i-a eliminat pe democrati: a inlaturat din Guvern motivul de galceava, respectand, in aceeasi vreme interesele Romaniei si prestigiul ei european.


Toamna se numara procentele

Toamna va aduce primele alegeri europene din istoria Romaniei, probabil prin octombrie. Vor fi alegeri pentru Parlamentul European, dar vor fi, mai intai de toate, un test intern. De aceea, toate armatele vor fi aruncate in lupta.
Pentru PNL, mai mult decat pentru oricine, alegerile sunt foarte importante, intrucat liberalii au fost primii care au sustinut amanarea lor prevazuta initial pentru 13 mai. Premierul Calin Popescu-Tariceanu (foto stanga) va suferi consecintele, in particular, daca va inregistra un esec. Aceste alegeri vor arata cat mai conteaza PD, dupa intreaga poveste de peste an (sau ani) cu Traian Basescu. Ele vor indica, de asemenea, daca ascensiunea, firava deocamdata, a PSD poate fi anticipata a fi de lunga durata. Castigarea lor il va intari, in primul rand in partid, pe Mircea Geoana (foto dreapta), cum il va slabi in cazul unui scor modest. Alegerile vor arata daca ceea ce indica astazi sondajele - ascensiunea populismului de drepta - este o constanta. Nu in ultimul rand, vor indica daca Theodor Stolojan (cu PLD-ul sau) inseamna tot atat cat imaginea sa sau in realitate nu inseamna nimic. Insa europenele sunt doar inceputul unui sir de alegeri, care ar urma sa fie finalizat in 2009. De aceea, rezultatul lor poate da un indiciu asupra evolutiilor viitoare - stiind mai ales cat de motivate sunt partidele in caz de castig si cat de deprimate in caz de esec.
Alegerilor europene din toamna le vor urma la opt-noua luni distanta alegerile locale, urmate, la randul lor, de alegerile generale (in toamna sau iarna lui 2008) care vor mentine sau vor matura puterea actuala, dar vor compune sau recompune fara indoiala aliante interesante. Insa batalia nu se va opri aici. 2009 va aduce alegerile prezidentiale in care favorit va fi, probabil, candidatul partidului care a castigat alegerile generale.
In 2009 vom avea din nou alegeri europene, de aceasta data in rand cu celelalte tari UE, pentru ca in acest an se reinnoieste Legislativul de la Strasbourg. Abia aceste alegeri s-ar putea sa nu mai aiba un impact intern important, pentru ca partidele vor fi intrat deja in faza de repaos electoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO