Politică

Un pas spre gestionarea mai transparenta a fondurilor UE

20.04.2005, 19:21 13

Camera Deputatilor a aprobat ieri constituirea unui organism independent de audit pe langa Curtea de Conturi, pentru fondurile europene acordate Romaniei prin programele ISPA si SAPARD.

Este o decizie luata la solicitatea Comisiei Europene care a cerut mai multa transparenta in gestionarea fondurilor europene acordate Romaniei.

In perioada 2000-2006, Romania beneficiaza de finantare nerambursabila de aproximativ doua miliarde de euro prin programul ISPA, fonduri alocate de Comisia Europeana cu conditia respectarii, de catre statul beneficiar, a unor reguli stricte.

Una dintre cerintele Comisiei Europene consta in separarea functiilor de management si control. In ceea ce priveste controlul gestionarii acestor bani, oficialii europeni solicita sa fie facut de organisme de audit independente. Sunt solicitate expres functiile de audit extern care trebuie asigurate pentru programul ISPA: auditul sistemului de management si control, verificarea selectiva a certificarilor de cheltuieli si emiterea declaratiilor la finalizarea masurilor ISPA.

Pana acum Romania nu a raspuns efectiv acestor cerinte, motiv pentru care, in urma unui raport de audit al ISPA din noiembrie 2004, Comisia Europeana a decis intreruperea temporara a platilor ISPA pentru Romania. Platile vor fi reluate o data cu stabilirea unui organism sau a unor organisme competente care sa fie responsabile cu indeplinirea celor trei functii de audit prevazute la Memorandumurile de finantare a ISPA.

Astfel, decizia luata ieri de Camera Deputatilor este un pas in adaptarea legislatiei romanesti la normele europene.

Autoritatea de Audit - astfel se va numi noua institutie - va fi un organism fara personalitate juridica, independent din punct de vedere operational fata de Curtea de Conturi.

Autoritatea de Audit va fi condusa de un presedinte, numit de plenul Curtii de Conturi dintre consilierii de conturi, pentru un mandat de trei ani. Mandatul poate fi reinnoit cel mult de doua ori. Numarul maxim de posturi este de 110, iar in acest an, de la data intrarii in vigoare a legii, Autoritatea va functiona cu 53 de posturi, iar in 2006 schema de personal va fi suplimentata cu 57 de posturi.

Fondurile necesare activitatii vor fi asigurate de bugetul de stat, prin bugetul de cheltuieli al Curtii de Conturi.

Legea este in procedura de urgenta, reprezinta prioritate legislativa necesara integrarii in UE si va fi trimisa Senatului spre dezbatere.

mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO