Politică

Un deputat al opozitiei care nu face blat cu guvernul: Mona Musca

04.04.2003, 00:00 21

Guvernul a dat inapoi, decizand la ultima sedinta sa fie suspendata, temporar, plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Un rol important in a convinge Guvernul l-a avut deputatul PNL Mona Musca, cunoscuta pentru consecventa si personalitatea stilului sau. A fost o victorie a opozitiei sau una personala?
"Si una si alta", crede deputatul PNL, care ne-a povestit ieri, cine si ce a convins-o sa ia pozitie.
O ziarista a venit la Mona Musca si i-a spus ca nu-i poate urma sfatul de a mai avea un copil pentru ca Guvernul a recurs la plafonarea la 4.200.000 de lei a veniturilor, pe perioada cat va fi in concediu pentru cresterea copilului. In acelasi timp, un alt ziarist, "poate viitor tatic", i-a sugerat sa initieze o motiune de cenzura pe aceasta tema. De asemenea, deputatul liberal ne-a spus ca a avut discutii cu mai multe organizatii neguvernamentale. Tuturor acestora, li s-au adaugat scrisorile si e-mail-urile primite de la mamici si tatici, atat de la cei cu venituri mici de 2.500.000 lei lunar, cat si de la cei cu venituri mari, care se temeau ca le vor fi plafonate salariile pe perioada concediului pentru cresterea copiilor. O contributie importanta au avut si femeile din PD si Blocul National Sindical, care au organizat un mars de protest zilele trecute.
"Succesul apartine in egala masura tuturor celor care au contribuit la acest protest fata de initiativa Guvernului PSD", este de parere Mona Musca, care a remarcat solidaritatea societatii civile, a societatii politice, "a mamicilor, taticilor si bunicilor".
Insa succesul este doar partial pentru ca lucrurile au revenit la normal doar pentru noua luni de acum incolo. De la inceputul anului viitor, plafonarea intemnizatiei va fi din nou in vigoare. Mona Musca priveste si jumatatea plina si jumatatea goala a paharului. Drept succes, deputatul PNL mentioneaza acceptarea unei propuneri a sa: existenta unui cos lunar al noului nascut, stabilindu-se un plafon minim din salariul mediu prognozat pentru anul viitor anume 4.200.000. In acest fel sunt ajutati parintii cu venituri mici.
"Trebuie sa tinem cont de faptul ca bebelusii vin din lumea lor in lumea noastra fara carnete de cecuri si conturi in banca".
Insuccesul demersului sau este ca suma de 4.200.000 reprezinta si plafonul maxim acordat cresterii unui copil. "Este practic o lovitura sub centura data viitoarelor mamici si viitorilor tatici, viitorilor bebelusi. Este incorect care cei cu salarii mari sa plateasca impozite mari dar in perioada cat isi cresc copiii sa fie sanctionati pentru ca au slujbe mai bune. Ei sunt supusi unei taxe pe propriul copil", considera Mona Musca.
Chiar daca Guvernul a admis partial sugestiile, deputatul PNL isi mentine intentia de a depune o motiune simpla impotriva Guvernului. Acest document va fi axat pe eliminarea pragului maxim prevazut de Guvern, perioada de cotizatie la asigurarile sociale sa se micsoreze de la zece luni la sase luni si pe politica generala de protejare a copilului prin asigurarea unor facilitati.
Motiunea va fi sustinuta de PD, insa Mona Musca crede ca toate femeile din Parlament ar trebui sa-i sustina demersul, mai ales ca UDMR si PUR sunt nemultumite de noile reglementari.
Mona Musca isi aminteste ca in urma cu 31 de ani dupa ce a nascut, a stat un an acasa, fara salariu, pentru a-si creste copilul. "Vremurile acelea au trecut si nu trebuie sa revenim. Noi trebuie sa luam exempul statelor democrate, sa ne uitam peste gardul celor care o duc mai bine decat noi", este de parere deputatul PNL.
 
Reteta proprie de succes
Personal sau nu, cert este ca Mona Musca nu este la primul succes politic. Ea a reusit sa-si impuna punctul de vedere asupra legii informatiilor clasificate, in sensul ca cetatenii romani sa nu fie transformat in delator sau sa poata fi facut responsabil pentru scurgerea de informatii. "Responsabila" este si de pomovarea legii accesului cetatenilor la informatiile de interes public, a proiectului  privind violenta in familie-aflat in faza finala de dezbatere in Parlament- si a proiectului prin care Resita a fost desemnat oras martir.
Chiar daca opozitia este minoritara in Parlament, deputatul PNL considera ca nu este totul pierdut si are cateva retete pentru a-si impune propriile idei: argumentare, documentare, parteneriat cu societatea civila, persuasiune. "Nu-i suficient sa depui o initiativa. Trebuie sa o sustii, sa faci lobby, sa urmaresti dupa ce este adoptata cum se aplica", spune Mona Musca.
Fosta voleibalista de performanta, Mona Musca are un motot: poti pierde o minge, dar nu meciul, poti pierde meciul, dar nu campionatul.
Desi sunt minoritare femeile parlamentar, deputatul liberal afirma ca atunci cand ia cuvantul de la tribuna nu se considera femeie. "Nu iau cuvantul de pe pozitie de femeie, este puterea argumentului. Important este rezultatul nu lupta dintre sexe".
Mona Musca are o multime de proiecte politice pe are ar dori sa le impuna. Desi reprezentanta a partidului liberal, Mona Musca nu se gandeste numai la reducerea fiscalitatii sau incurajarea investitiilor. Ea lucreaza acum la o lege a pensiilor. Are in proiect si legiferarea sponsorizarii, dar si o lege prin care sa atraga investori in Caras Severin, judetul pe care-l reprezinta.
Daca PSD a atras in ultimele zile personalitati ca Cristina si Ketti Cepraga si deputatul PNL a dorit sa mentioneze tinerii atrasi de liberali: istoricul Adrian Cioroianu, "un liberal nascut, nu facut, economistul Ionut Popescu, consilierul presedintelui Theodor Stolojan, Raluca Tatarcan.

Doctorat in politica
Deputatul PNL intentioneaza sa candideze pentru inca un mandat parlamentar. "Acest mandat il consider ca si cum as face o facultate. In urmatorul voi considera ca imi voi da doctoratul", argumenteaza Mona Musca.
Reprezentantul liberalilor are o imagine personala despre demnitarii alesi, pe care ii compara cu niste banci, in care electoratul investeste incredere prin votul acordat. "Ca la orice banca, investitorul se asteapta sa aiba profil. Altfel nu te mai voteaza", spune fostul profesor de limba si literatura romana.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO