Politică

Traian Băsescu în Parlament: Averea nu poate fi prezumată a fi licită. Este nevoie de inversarea sarcinei probei

Autor: Iulian Anghel

27.06.2011, 16:06 213

Preşedintele şi-a a expus punctul de vedere cu privire lamodificare Constituţiei, enumerând cele mai importante propuneri pecare le-a avansat în privinţa schimbării legii fundamentale.Preşedintele a susţinut în continuare că din Constituţie trebuieeliminată fraza potrivit căreia "averea dobândită este prezumată afi licită", deşi Curtea Constituţională a susţinut că prevedereaeste neconstituţională. Potrivit preşedintelui, cel vizat de oanchetă trebuie să dovedească că şi-a dobândita averea licit şi nuprocurorii să demonstreze că ea a fost dobândită incorect.

Iată principalele modificări propuse de preşedinte aşa cum aufost ele expuse în faţa Legislativului.

- Deficitul bugetar nu poate deşăşi 3% din PIB şi datoriapublică 60% din PIB. Limitarea trebuie impusă în Constituţie.

- Împrumuturile pot fi făcute doar pentru investiţii nu şipentru consum. Excepţiile pot interveni doar în caz de calamitatenaturală sau dezastru deosebit de grav.

- Reţinerea unei persoane fără mandat judecătoresc trebuieextinsă de la 24 de ore la 48 de ore.

- Revocare şi numirea unor membri ai Guvernului trebuie să sefacă doar după consultarea premierului cu şeful statului.

- Răspunderea Guvernului în faţa Parlamentului este posibilă osingură dată în aceeaşi sesiune cu excepţia legii bugetului şi alegii asigurărilor sociale.

- Preşedintele poate fi suspendat din funcţie doar cu avizulfavorabil al Curţii Constituţionale.

- Prevederile constituţionale actuale sunt în dezacord curealitatea: preşedintelui i se cere să fie echidistant faţă depatrtide, dar el poate fi suspendat de o majoritate parlamentară,ceea ce îl obligă să-şi caute sprijin în Parlament. Cu actualaConstituţie nu este posibilă coabitarea decât dacă devinepreşedintele un instrument al unei majorităţi.

- Este nevoie de un termen de maximum 10 zile în careParlamentul să se pronunţe cu privire la învestirea Guvernului.Actuala Constituţie nu reglementează situaţia în care Parlamentulrefuză să se pronunţe în privinţa unui vot de învestitură (cazuldin 2009 când am avut trei luni guvern interimar).

- Parlamentul poate fi desfiinţat în 45 de zile şi nu în 60 caacum, dacă refuză de două ori învestitura Guvernului.

Discursul şefului statului intervine la câteva ore după ce PDLşi UDMR au decis să amâne reorganizarea teritorială care ar fiurmat să desfiinţeze judeţele şi să împartă ţara în regiuni (formalar fi urmat să se numească tot judeţe, întrucât renunţarea ele arfi presupus modificări şi în Constituţie care susţine că Româniaeste împărţită în comune, oraşe şi judeţe, fără să specifice însădimensiunea lor). UDMR a respins toate propunerile PDL, inclusivvarianta cu patru regiuni (judeţe) mari, la care ar fi urmat să fieadăugate judeţele harghita şi Covasna în forma lor actuală.

Este al 14 discurs pronunţat de Traian Băsescu în calitate deşef al statului în faţa Parlamentului, la care se adaugă alte douărostite la depunerea jurământului în urma câştigării celor douămandatre prezidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO