Traian Băsescu în Parlament: Averea nu poate fi prezumată a fi licită. Este nevoie de inversarea sarcinei probei

Autor: Iulian Anghel 27.06.2011

Preşedintele şi-a a expus punctul de vedere cu privire la modificare Constituţiei, enumerând cele mai importante propuneri pe care le-a avansat în privinţa schimbării legii fundamentale. Preşedintele a susţinut în continuare că din Constituţie trebuie eliminată fraza potrivit căreia "averea dobândită este prezumată a fi licită", deşi Curtea Constituţională a susţinut că prevederea este neconstituţională. Potrivit preşedintelui, cel vizat de o anchetă trebuie să dovedească că şi-a dobândita averea licit şi nu procurorii să demonstreze că ea a fost dobândită incorect.

Iată principalele modificări propuse de preşedinte aşa cum au fost ele expuse în faţa Legislativului.

- Deficitul bugetar nu poate deşăşi 3% din PIB şi datoria publică 60% din PIB. Limitarea trebuie impusă în Constituţie.

- Împrumuturile pot fi făcute doar pentru investiţii nu şi pentru consum. Excepţiile pot interveni doar în caz de calamitate naturală sau dezastru deosebit de grav.

- Reţinerea unei persoane fără mandat judecătoresc trebuie extinsă de la 24 de ore la 48 de ore.

- Revocare şi numirea unor membri ai Guvernului trebuie să se facă doar după consultarea premierului cu şeful statului.

- Răspunderea Guvernului în faţa Parlamentului este posibilă o singură dată în aceeaşi sesiune cu excepţia legii bugetului şi a legii asigurărilor sociale.

- Preşedintele poate fi suspendat din funcţie doar cu avizul favorabil al Curţii Constituţionale.

- Prevederile constituţionale actuale sunt în dezacord cu realitatea: preşedintelui i se cere să fie echidistant faţă de patrtide, dar el poate fi suspendat de o majoritate parlamentară, ceea ce îl obligă să-şi caute sprijin în Parlament. Cu actuala Constituţie nu este posibilă coabitarea decât dacă devine preşedintele un instrument al unei majorităţi.

- Este nevoie de un termen de maximum 10 zile în care Parlamentul să se pronunţe cu privire la învestirea Guvernului. Actuala Constituţie nu reglementează situaţia în care Parlamentul refuză să se pronunţe în privinţa unui vot de învestitură (cazul din 2009 când am avut trei luni guvern interimar).

- Parlamentul poate fi desfiinţat în 45 de zile şi nu în 60 ca acum, dacă refuză de două ori învestitura Guvernului.

Discursul şefului statului intervine la câteva ore după ce PDL şi UDMR au decis să amâne reorganizarea teritorială care ar fi urmat să desfiinţeze judeţele şi să împartă ţara în regiuni (formal ar fi urmat să se numească tot judeţe, întrucât renunţarea ele ar fi presupus modificări şi în Constituţie care susţine că România este împărţită în comune, oraşe şi judeţe, fără să specifice însă dimensiunea lor). UDMR a respins toate propunerile PDL, inclusiv varianta cu patru regiuni (judeţe) mari, la care ar fi urmat să fie adăugate judeţele harghita şi Covasna în forma lor actuală.

Este al 14 discurs pronunţat de Traian Băsescu în calitate de şef al statului în faţa Parlamentului, la care se adaugă alte două rostite la depunerea jurământului în urma câştigării celor două mandatre prezidenţiale.