Politică

Tariceanu: Coerenta guvernarii este mai importanta decat fuziunea PNL-PD

13.01.2005, 00:00 12

Liberalii din Alianta PNL-PD afirma principala tinta a celor doua partide este coerenta actului de guvernare care trebuie urmarita inaintea altor obiective cum ar fi fuziunea dintre cele doua partide.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca Alianta nu trebuie sa repete greselile din perioada 1996-2000 - cand a existat un mamagement defectuos al coalitiei guvernamentale - concentrandu-se pe subiecte neesentiale, cum ar fi doctrina pe care o va imbratisa noul partid sau curentul politic european la care se va afilia in viitor.
"Ca premier sunt constinent de responsabilitatile ce ne revin. Nu avem voie sa repetam greselile trecutului. Am participat la guvernarea 1996-2000, care nu a fost reusita. Poate, pe fond, multe actiuni politice au fost corecte, dar managementul coalitiei a fost defectuos. De aici a rezultat o imagine foarte proasta in ochii opiniei publice", a aratat Tariceanu.
Tariceanu a avertizat si fata de posibile aparitii a unor tensiuni in partid, care ar putea slabi actul guvernarii.
La Congresul din 4-6 februarie PNL isi va alege noul presedinte, Tariceanu fiind doar lider interimat dupa retragerea lui Theodor Stolojan. Tot atunci presedintele in functie a anuntat ca va propune Congresului o motiune privind fuziunea PNL cu PD si vor fi largite structurile de conducere. Aceste lucruri ar putea produce frictiuni ar putea scoate la suprafata orgolii nestiute pana acum.
"Va fi un moment al unitatii sau al dezbinarii, un moment al responsabilitatii sau o oportunitate de afisare a orgoliilor", a spus Tariceanu. El le-a cerut liberalilor sa renunte la orgolii pentru ca acestea sunt apanajul partidelor mici, lucru care nu mai e valabil pentru PNL.



Videanu, lider al ministrilor PD
Si democratii sunt preocupati de corerenta actului politic in propria lor ograda. Ieri, Biroul Permanent National l-a desemnat pe vicepremierul Adriean Videanu drept lider al ministrilor PD, in Cabinetul Tariceanu. Potrivit presedintelui Emil Boc, Videanu este autorizat prin acesta decizie sa prezinte in guvern punctul de vedere al PD  fata de diferite probleme.
De asemenea, democratii au mai stabilit ieri ca Radu Berceanu va coordona activitatea grupurilor parlamentare ale PD din Senat si Camera Deputatilor pentru sincronizarea pozitiilor politice in cele doua Camere.
Pe de alta parte, PD se pregateste sa mai obtina alte doua posturi de prefect - pe langa 14 pe care le are deja, in urmaa deciziei PUR de nu a face nominalazari pentru aceste pozitii. Ar fi vorba de judetele Valcea si Vrancea, potrivit lui Emil Boc. PD ii vor mai reveni alte 13 functii de subprefect si 20 de functii de secretari de stat, din totalul de 64.
Referindu-se la un prefect a carui numire a starnit nedumerire - este vorba de prefectul de Bucuresti, Silvian Ionescu - Boc a pledat, pentru analizarea performantelor sale si nu a imagnii. Ionescu a fost inainte de 1989 ofiter al Directiei de Informatii Externe, iar numirea sa ca prefect a fost criticata de presa. Chiar presedintele Traian Basescu a spus ca este nemultumit.



Ludovic Orban, candidat la Primaria Capitalei
Cei aproximativ 1.500 de participanti la Conferinta PNL Bucuresti au aprobat ieri un document de sustinere a candidaturii lui Ludovic Orban la Primaria Capitalei, urmand ca acesta sa participe la competitia interna din Alianta D.A. pentru desemnarea candidatului comun. Orban a fost sustinut de premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit protocolului Aliantei D.A., candidatul PNL-PD pentru Primaria Capitalei va fi desemnat in baza unui sondaj de opinie care va stabili personalitatea cu cel mai mare grad de notorietate si incredere. Referitor la competitia din interiorul Aliantei, Orban a sustinut ca este posibil ca PD sa nu mai desemneze un candidat, pe motiv ca "oricum PNL si PD vor fuziona".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO