Politică

"Sunt primar din '57". Topul celor mai longevivi primari din România

 "Sunt primar din '57". Topul celor mai longevivi primari din România

Autor: Sorina Ionaşc

06.06.2012, 11:29 5317

Sunt primari de-o viaţă şi, chiar dacă au trecut de mult de vârsta pesionării, s-au înscris din nou în cursa pentru un nou mandat. Ionel Fărcaş, primarul comunei Apahida, judeţul Cluj, are aproape 80 de ani, şi 38 dintre ei i-a petrecut la primărie. El este cel mai longeviv edil din România.

Prima oară a fost ales în 1957, când era membru PCR, acum candidează pentru al cincilea mandat după Revoluţie, din partea PNL.

Primii 22 de ani de primărie i-a făcut între 1957 şi 1979, când a fost eliberat din funcţie prin ordin PCR. "A fost cel mai neplăcut episod din viaţa mea de primar, dar erau alte vremuri pe atunci. Dacă aşa s-a dat ordin, am respectat. Dar am fost foarte trist atunci", a declarat Ionel Fărcaş, pentru gândul. Cu toate acestea, după aproape 12 ani de pauză, el a fost reales în 1996, "la chemarea cetăţenilor".

În ciuda vârstei, primarul al comunei clujene crede că nu există un edil mai bun ca el pentru Apahida, mare său avantaj fiind experienţa bogată pe care o are. "E foarte plăcut să fii atâţia ani primar, nu am greşit prea mult, am crescut odată cu comunitatea. La ce infecţie era pe locul casei de cultură, de exemplu, şi cum e acum... Mai e şi relaţia mea cu oamenii, pe care îi cunosc, le ştiu nevoile şi ei mă ştiu pe mine. Nu cred că există cineva care să-i cunoască mai bine decât mine", a spus Fărcaş.

Când vine vorba de viaţa de primar, Fărcaş nu găseşte ceva mai potrivit decât versurile imnului PDL, "Verde înrourat" - "e şi grea, e şi frumoasă viaţa" de primar. Susţine că a realizat multe, în 38 de ani, a construit şcoli, săli de sport, a renovat primăria şi şi a făcut drumurile. Ionel Fărcaş are însă şi motive să fie nemulţumit.

"Sunt multe lucruri pe care oricât ai vrea să le faci, nu ai cum. În fiecare seară mă gândesc dacă a plecat de la mine vreun locuitor nemulţumit. Plus că mai e şi problema cu familia, eu plec dimineaţa la 6 şi mă întorc la 10 seara. Copiilor le e dor de mine, şi soţiei. Sunt atât de ocupat încât n-am reuşit să ajung nici la festivitatea de absolvire a fetei mele mai mici", a povestit primarul. Citiţi mai mult despre cei mai longevivi primari din România pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO