Politică

Ştefănel Dan Marina fost desemnat viceprimar şi primar interimar al Capitalei

Ştefănel Dan Marina fost desemnat viceprimar şi primar...

Autor: Aurelia Alexa

15.09.2015, 19:07 359

Consilierii generali l-au desemnat pe Marin primar interimar, cu 39 de voturi "pentru" şi un vot anulat.

Anterior, Marin a fost ales viceprimar cu 41 de voturi, dintre care 34 "pentru", cinci "împotrivă" şi două anulate.

El a candidat la funcţia de viceprimar alături de consiliera independentă Julia Zorkoczy, după demisia viceprimarului Cornel Pieptea.

Celălalt viceprimar al Capitalei, Dan Darabonţ (PSD), a anunţat că partidul din care face parte nu face nicio propunere pentru postul de primar interimar.

"Suntem minoritari şi dorim să susţinem majoritatea. Vrem să ducem la bun sfârşit acest mandat, mă aşteptam ca PNL să îşi asume responsabilitatea şi să desemneze pe cineva din rândul lor. Îl ştiu pe Ştefănel şi am o părere bună despre el. Îl vom vota şi îl vom sprijini pentru a nu fi nicio defecţiune de parcurs până la sfârşitul anului. Am totuşi un gust amar", a spus Darabonţ.

Reprezentantul consilierilor independenţi, Cristinel Deaconescu, a declarat că nu va vota desemnarea lui Ştefănel Marin primar interimar pentru că nu este legal votul.

Consilierii generali Ştefănel Dan Marin şi Julia Zorkoczy au fost propuşi pentru funcţia de viceprimar al Capitalei, în locul lui Cornel Pieptea, după alegerea de către CGMB a noului viceprimar urmând să fie desemnat primarul interimar al Capitalei.

Şedinţa de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), convocată după ce prefectul Capitalei a emis ordinul de suspendare a lui Sorin Oprescu din funcţia de primar general, a fost suspendată după aproape o oră de discuţii.

În contextul în care Cornel Pieptea (PNL) a demisionat din funcţia de viceprimar, s-a luat în discuţie vacantarea postului, pentru a putea fi apoi ales un înlocuitor al acestuia.

În timpul discuţiilor, reprezentanţii PNL în CGMB au arătat că au iniţiat o platformă-program intitulată "Acordul pentru bucureşteni", care cuprinde priorităţile pe termen scurt pentru administrarea Bucureştiului. Acordul propus prevede, printre altele, auditarea în regim de urgenţă a Primăriei şi a instituţiilor din subordinea CGMB, pentru a afla situaţia exactă în care acestea se află, transparentizarea actului administrativ, rezolvarea problemelor serviciilor publice din Capitală, continuarea unor investiţii de interes major pentru Bucureşti, stoparea risipei fondurilor publice şi rezolvarea restanţelor pe care Guvernul le care faţă de bucureşteni, precum investiţiile în noile magistrale de metrou şi în Centura Capitalei.

Consilierii generali PMP au spus că nu sunt de acord cu această platformă a PNL, pentru că, deşi Bucureştiul are nevoie de tot ce scrie în acel acord, ei nu pot să nu se întrebe de ce nu s-au făcut aceste lucruri în ultimii trei ani. În acest context, reprezentanţii PMP au spus că nu pot participa la "o asemenea demagogie" şi că nu vor participa la votarea noului viceprimar şi nici nu vor lua buletinele de vot.

Reprezentantul consilierilor independenţi, Cristinel Deaconescu, a spus că aceştia vor vota alegerea unui nou viceprimar doar dacă în programul acestuia se va regăsi şi componenta mediu. Deaconescu a propus-o pentru postul de viceprimar pe Julia Zorkoczy.

Consilierul Gabriel Fătu l-a propus apoi pentru postul de viceprimar pe consilierul UNPR Ştefănel Dan Marin.

Ulterior, consilierii au stabilit ca votul să fie secret, consilierii trebuind să taie pe buletinul de vot numele celui pe care nu îl votează.

Cornel Pieptea a scris marţi, pe Facebook, după ce a demisionat din funcţia de viceprimar al Capitalei, că în CGMB s-a constituit o majoritate şi a fost agreată candidatura lui Dan Ştefănel Marin pentru a prelua interimar funcţia de primar al Capitalei, după ce nici PSD nu şi-a manifestat intenţia fermă de a prelua mandatul.

"Pentru dezamorsarea crizei instituţionale generate de arestarea preventivă lui Sorin Oprescu, Partidul Naţional Liberal a iniţiat o platformă-program cuprinzând priorităţile pe termen scurt pentru administrarea Bucureştiului. La acest program au aderat reprezentanţii mai multor formaţiuni politice prezente în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. S-a construit în acest fel o majoritate solidă care va susţine proiectele convenite în acord", a scris Pieptea.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, marţi, după decizia definitivă de arestare preventivă, ordinul de suspendare emis de prefect fiind trimis Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru desemnarea primarului interimar.

Edilul şef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată luni la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menţinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denunţat.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

În acest dosar au mai fost arestaţi, în 7 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO