Politică

Socialistii din Parlamentul European iau pozitie in sprijinul PSD, in timp ce liberalii de la Bruxelles sustin ramanerea lui Tariceanu in viitorul guvern

01.12.2008, 19:10 18

Grupurile parlamentare din cadrul legislativului european au luat diferite pozitii fata de alegerile legislative din Romania, fiecare incercand sa-si apere partidele afiliate la aceste formatiuni.

Dintre partidele romanesti, PSD face parte din PSE (grupul socialist din Parlamentul European), PD-L este afiliat PPE (grupul popular), iar PNL este membru al ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor din Europa).
Daca PSE si ALDE au luat pozitii fata de scrutinul din Romania, PPE a fost singurul care nu l-a comentat. Trebuie spus ca presedintele Traian Basescu, apropiat PD-L, este cel care va inainta Parlamentului propunerea pentru premier.
Astfel, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European Jan Marinus Wiersma a declarat ca partidul care castiga alegerile trebuie sa aiba dreptul de a cere postul de prim-ministru si a apreciat drept "nedemocratica" atitudinea presedintelui Traian Basescu fata de numirea unui premier PSD, anume de a nu accepta un premier social-democrat.
"Cred ca este o atitudine foarte nedemocratica. In orice democratie, este normal ca partidul care castiga alegerile sa aiba dreptul sa conduca negocierile privind formarea unui nou guvern. Deci cred ca, in mod normal, acel partid are dreptul sa ceara postul de prim-ministru. Asa functioneaza in tara mea, Olanda", a spus intr-un interviu publicat in pagina electronica a postului de radio RFI Romania.
Wiersma a adaugat ca formarea noului guvern "trebuie facuta cat mai repede cu putinta", deoarece, "ca orice tara din Europa, Romania va trebui sa faca fata multor probleme economice".
El a apreciat ca viitorul guvern trebuie sa dezvolte "o strategie adecvata pentru a combate problemele economice ale Romaniei, sa securizeze sectorul financiar, bineinteles, impreuna cu UE", si sa rezolve problemele semnalate de Comisia Europeana in reforma justitiei. "Este foarte important ca Romania sa aiba un guvern care sa stie sa foloseasca la nivel maxim oportunitatile oferite tarii de statutul de membru al UE", a spus Wiersma.
De asemenea, potrivit unui comunicat al PSD liderii europeni participanti la Consiliul Partidului Socialist European (PES) au facut duminica seara un apel la presedintele Traian Basescu sa respecte vointa poporului roman si sa confere PSD si lui Mircea Geoana misiunea de a forma guvernul, se arata intr-un comunicat al social-democratilor.
"Prim-ministrul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, ministrul britanic pentru afaceri europene Caroline Flint, premierul austriac Alfred Gusenbauer si cel bulgar Serghei Stanisev l-au felicitat pe Mircea Geoana si si-au exprimat satisfactia fata de victoria PSD, pe care o vad drept un prim semnal de revenire a stangii europene la putere", se arata in comunicatul PSD.
La randul sau, Graham Watson, liderul ALDE, a apreciat ca rezultatul alegerilor din Romania este "un semn grozav pentru viitor", exprimandu-si convingerea ca actualul premier va face parte din viitorul guvern, iar presedintele trebuie sa accepte ce au decis alegatorii. "Sunt foarte multumit de rezultat. Cred ca este un mare triumf pentru Calin Popescu-Tariceanu ca, dupa ani de dificultati in Guvern, voturile partidului sau au crescut. E un semn grozav pentru viitor si sunt sigur ca domnul Tariceanu va face parte din viitorul guvern", a spus el.
Watson a apreciat ca, daca presedintele Traian Basescu vrea sa-l desemneze premier tot pe Tariceanu, "acest lucru va fi primit foarte bine la Bruxelles", adaugand ca "in final presedintele trebuie sa accepte ce au decis alegatorii".
"Tariceanu e privit ca un politician stabil si sensibil, care a lasat economia Romaniei intr-o stare buna si si-a jucat bine rolul in privinta aderarii europene", a precizat el.
Graham Watson a apreciat ca la Bruxelles va fi bine primit si faptul ca nationalistii nu vor mai intra in viitorul Parlament.
"Cred ca acest lucru (rezultatul alegerilor - n.red.) arata ca daca Guvernul lucreaza bine, asa cum s-a intamplat in Romania, nu exista loc pentru ura din trecut", a mai spus liderul liberalilor europeni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO