Politică

Serban Mihailescu face alergie la cuvantul coruptie

18.04.2003, 00:00 22

Dezmeticite dupa socul declaratilor ambasadorului american Michael Guest, si ale sefului camerei de comert romano-americane Obie Moore - care au criticat lipsa de reactie sau complicitatea clasei politice cu fenomenul coruptiei - autoritatile romane au iesit la atac.  Secretarul general al guvernului Serban Mihailescu  nu si-a mai putut disimula enervarea si a izbucnit ieri intr-o conferinta de presa comuna, cu ambasadorului Uniunii Europene al Bucuresti Jonathan Scheele. Cei doi demnitari prezentau  programul manifestatiilor legate de Ziua Europei si, in acest context, ambasadorul a fost intrebat daca apreciaza drept juste declaratiile lui Moore potrivit carora Romania ar putea pierde trenul integrarii in UE daca nu-si rezolva problemele cu coruptia. "De fata cu mine pui aceasta intrebare?", s-a revoltat ministrul, intrupandu-l din explicatii pe Scheele. Pe chipul lui, aceeasi mirare intiparita ca atunci cand a trebuit sa dea explicatii in legatura cu fostul sau consilier Fanel Pavalache, arestat pentru coruptie. Aceeasi revolta ca atunci cand Le Monde a scris ca secretarul general al Guvernului - "Miki le backchis",  este o figura emblema pentru Guvern roman. Intre timp, Serban Mihailescu a primit Legiuna de onoare a statului francez: o masura care se pare, a sters toate amaraciunile ministrului. Dept urmare, lui i se pare, probabil, deplasat sa se mai vorbeasca de coruptie in prezenta sa. Netulburat, insa, Scheele s-a declarat "intrutotul de acord" cu cele afirmate de Guest. : "Ambasadorul american a vorbit foarte clar si detaliat despre probleme reale din Romania (...) Nu poti avea o democratie care sa functioneze in mod corect, printre hoti." Pozitia UE fata de Romania va fi exprimata in raportul de tara, publicat in fiecare toamna de Comisia Europeana. Mihailescu insi a continuat El a spus ca i-a cerut lui Moore sa spuna exact care au fost firmele ce au parasit Romania din cauza coruptiei pentru ca, din stiinta sa, investitorii care au plecat au facut-o pentru ca au avut oportunitati in alte zone ale lumii.
Rodica Stanoiu nu mai suporta lectiile
Minstrul Justitiei Rodica Stanoiu a reactionat mult mai dur. Dupa ce i-a dat un raspuns neconvingator lui Michael Guest, se pare ca ministrulnu a mai avt aceeasi rabdare cu Obie Moore, care a spus ca daca Romania nu face un efort va fi scoasa din calendarul aderarii din 2007.  "Nu trebuie sa ne spuna nimeni acest lucru acest lucru si sa vina cu declaratii de amenintare.", a spus ea, miercuri seara. Mai impaciuitor, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a constatat, tot miercuri: Coruptii sunt "peste tot" iar "in Romania couptia a luat, din pacate, amploare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO