Politică

Romania vrea zacamintele lui Gurbanguli Berdimuhamedov, printul gazelor din Turkmenistan

22.07.2009, 00:00 106

Turkmenistanul, care a colaborat strans cu gigantul rus Gazprom pana in primavara, doreste sa se alature Nabucco, cel mai ambitios proiect energetic european.

"Dorim sprijin pentru derularea unor proiecte comune romano-turkmene in domeniul petrolier si in domeniul gazelor naturale. Este vorba, in principal, de intentia noastra de a putea participa la exploatarea zacamintelor de gaze din Turkmenistan si de capacitatea noastra de a furniza echipamente de extractie Turkmenistanului", a spus ieri Traian Basescu.

Seful statului a mentionat ca va semna cu presedintele turkmen o declaratie comuna care va stabili principalele jaloane de cooperare in perioada urmatoare, in principal in zona energetica.

Vizita lui Basescu este una de raspuns la vizita de exact acum un an a presedintelui turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov, cand au fost puse bazele relatiilor economice. 

Basescu a subliniat atunci ca Romania si Turkmenistan au interese comune. De altfel, numele acestei tari a fost prezent in mai toate interventiile presedintelui roman legate de proiectul sau strategic, Marea Neagra.

Basescu a aratat ca tari ca Turkmenistanul, Kazahstanul si Azerbaidjanul sunt prioritati de politica externa pentru Romania, avand in vedere potentialul acestora de a fi parteneri in politica energetica europeana, dar si in politica energetica a Romaniei.

Basescu merge la Asgabat impreuna cu ministrul economiei, Adriean Videanu, ministrul de externe, Cristian Diaconescu, doi consilieri prezidentiali pe probleme economice, Alexandra Gatej si Bogdan Teodoriu, si consilierul pe probleme de relatii internationale, Anca Ilinoiu. 

Din delegatie mai fac parte directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, si directorul general al Romgaz Medias, Marcel Adrian Piteiu.

Companiile romanesti ezita sa investeasca in Turkmenistan

Berdimuhamedov a invitat anul trecut companiile romanesti sa investeasca in Turkmenistan, in special intr-o statiune de agrement la Marea Caspica si sa ajute la constructia unei cai ferate care sa lege Asia de Europa. Stefan Roseanu, secretarul general al Asociatiei Feroviare Romane, spune ca acum un an au existat companii interesate sa participe la proiectul de constructie al caii ferate. In prezent insa, niciuna din aceste companii nu a mers mai departe in discutiile cu guvernul turkmen. Relatiile economice dintre cele doua state inregistreaza un deficit de 120 de milioane de dolari in defavoarea Turkmenistanului. La 31 decembrie 2007, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a fost de 148 de milioane de dolari, din care exporturi turkmene in Romania de 14 milioane de dolari (produse minerale, bumbac) si 134 de milioane de dolari importuri din Romania (masini, aparatura, echipamente electrice, metale).

 

Tara lui Gurbanguli

Turkmenistanul este una din fostele republici sovietice socialiste, bogata in resurse naturale si care a implementat un model de democratie sovaitoare, intalnit si in Kazahstan sau Belarus.

Presedintele actual Gurbanguli Berdimuhamedov este ales pe un mandat de 5 ani (a fost votat in februarie 2007 de aproape 90% din populatie), dar democratia se limiteaza doar la lungimea mandatului sau, de vreme ce partidele de opozitie sunt interzise. Presedintele Berdimuhamedov este cel care concentreaza puterea, numeste ministrii in cabinetul sau si cel care negociaza interesele statului sau, privatizarea fiind inca un vis.

Si cand vine vorba despre interese, Turkmenistanul are ce negocia: petrol si gaze. Pana la inceputul acestui an, colaborarea fostei republici sovietice cu Rusia a fost naturala. Turkmenistanul trimite peste jumatate din exporturile sale de gaze in Ucraina, dar operatiunile au fost intermediate de gigantul energetic rus Gazprom, pentru ca tara lui Berdimuhamedov nu are nici conducta proprie catre Europa, nici rezervoare speciale pentru depozitarea gazului. La inceputul anului, din cauza crizei economice, Gazprom a pus stop importurilor de gaze turkmene si revanzarea lor catre Ucraina, asa ca Turkmenistanul a trebuit sa se reorienteze catre Europa si proiectul Nabucco, singurul care putea sa-i garanteze ca nu va ramane cu o imensa perna de gaze pe stoc.

La mijlocul lui aprilie, guvernul Turkmenistanului si grupul german RWE (care participa la proiectul Nabucco) au semnat un acord privind productia si transportul de gaze naturale, prin care nemtii au obtinut nu numai dreptul de a exploata zacamintele din aceasta tara, dar si de a construi gazoducte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO