Politică

Romania si Rusia anunta proiecte economice comune

16.02.2005, 00:00 12

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a acceptat sa faca o vizita in Romania, invitatie care i-a fost transmisa de presedintele Traian Basescu.
Seful statului s-a aflat luni si marti in capitala Federatiei Ruse, si a fost primit la Kremlin de Vladimir Putin. Relatiile dintre Romania si Rusia au fost destul de reci in ultimii 15 ani. Schimburile economice au fost sub potential, - dar cu un deficit de peste 1 miliard de euro, anual, in defavoarea Romaniei.
In plan geopolitic, Rusia are o problema legata de extinderea NATO. Alianta a ajuns, dupa integrarea tarilor baltice, la frotierele sale. Ipoteza integrarii Ucrainei complica problemele. Conflictul dinTransnistria, regiune din care Rusia refuza sa-si retraga armata, are o explicatie si aici. Desi nu recunoaste oficial, Rusia doreste sa-si pastreze, in Transnistria, un cap de pod, asa cum face in enclava Kaliningrad. Basescu a anuntat ieri ca Romania doreste sa faca parte din grupul de tari implicate in solutionarea conflictului, dar nu exista si un raspuns al Moscovei.
Alte teme care au constituit de-a lungul timpului o problema pentru relatiile romano-ruse: tezaurului romanesc, aflat la Moscova, si denuntarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Chestiunea tezaurului a fost ridicata in 2003, in timpul unei vizite a lui Ion Iliescu la Kremlin. Atunci, potrivit spuselor fostului presedinte, Putin ar fi afirmat ca nu stie de aceasta chestiune.
Nici problema tezaurului si nici cea a Pactului nu au mai fost abordate de aceasta data, potrivit lui Traian Basescu. Presedintele a spus ca, in tratatul de baza dintre cele doua tari exista doua anexe, una dintre ele vizand tezaurul. Au fost formate comisii pentru solutionarea disputelor, iar problemele trebuie solutionate de istorici, a spus presedintele. El a adaugat ca a discutat cu liderul de la Kremlin probleme economice si cele privind nevoia de securitate a Romaniei si a Federatiei Ruse.
La acest ultim capitol, Basescu a afirmat ca, Romania va fi de acord cu  plasarea, pe teritriul sau, a unor baze militare ale NATO, dar a adaugat ca l-a asigurat pe Vladimir Putin ca acest lucru nu inseamna un gest de ostilitate fata de Rusia.
In privinta relatiilor economice, Basescu a declarat ca doreste ca acestea sa se imbunatateasca, iar deficitul comercial inregistrat de Romania in relatia cu Rusia sa scada. Chestiunea deficitului comercial a fost abordata si la vizita de anul trecut a lui Adrian Nastase la Moscova, dar lucrurile s-au miscat prea putin.
Ieri, Traian Basescu a anuntat ca este posibil realizarea unui proiect de fabricare si vanzare de armament, in comun cu Rusia si a unor depozite subterane pentru gaze naturale. Exista posibilitatea ca Romgaz si Gazprom sa coopereze pentru extinderea retelelor de transport a gazelor naturale pe teritoriul Romaniei. Traian Basescu a mai spus ca a analizat impreuna cu Putin mai multe solutii pentru exploatarea resurselor energetice din Marea Caspica si Marea Neagra si transportul acestora spre Mediterana.
Pe de alta pate, Rusia s-a oferit sa realizeze reactoarele trei si patru ale centralei de la Cenavoda, oferta ce va fi examinata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO