Politică

Respingerea legilor integrarii a ajuns un fapt cotidian in Parlament

14.04.2006, 00:00 13

Senatul a respins ieri un proiect de modificare a legii privind statutul functionarilor publici, initiat de Guvern si considerat prioritate pentru integrare, dupa ce saptamana trecuta un alt act normativ cerut de Comisia Europeana cazuse in Camera Deputatilor din cauza absentelor inregistrate in randul reprezentantilor coalitiei.

CoaliIia la guvernare nu a reusit ieri in Senat sa stranga 69 de voturi "pentru" (jumatate plus unu din totalul senatorilor), numarul minim necesar pentru trecerea unei legi organice, asa cum este statutul functionarilor publici - act normativ care vizeaza in principal descentralizarea in domeniul functiei publice.

Saptamana trecuta, in Camera, o ordonanta de urgenta care prevedea angajarea a peste 7.000 de functionari in domeniul gestionarii fondurilor europene nu a putut trece intrucat nu a strans cele 163 de voturi necesare, ceea ce inseamna ca, potrivit regulamentului deputatilor, legea nu a fost admisa, dar nici respinsa, urmand ca ea sa fie revotata in sesiunea urmatoare care incepe in septembrie.

"Sunt ingrijorat de ceeea ce se intampla in Parlament cu legile integrarii. Nu pot intelege de ce, in anumite cazuri, anumite proiecte foarte importante pentru integrare nu beneficiaza de sustinere", a comentat recent pentru ZF Leonard Orban, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene.

Orban a amintit de o alta lege care de luni bune este plimbata prin Parlament fara a fi trecuta - este vorba despre legea Curtii de Conturi, domeniu marcat in ultimul raport al Comisiei Europene cu un stegulet galben.

Potrivit proiectului, Curtea de Conturi va fi o autoritate suprema de audit - insa nu va mai avea atributii jurisdictionale si nu va mai acorda autoritatilor publice descarcari de gestiune, ceea ce va schimba radical filosofia functionarii acestei institutii. In martie, plenul Senatului a retrimis la comisii proiectul de lege, desi el se afla in dezbaterea parlamentara de aproape un an, iar Romania se angajase in fata UE sa adopte acest act normativ in anul 2004. Proiectul a fost rediscutat miercuri seara in Comisia de buget finante, dar nu a fost repus pe ordinea de zi a plenului. "Sunt ingrijorat de retrimiterea proiectului la comisii. Daca el nu este adoptat repede, steguletul galben pe acest domeniu al Curtii de Conturi va fi mentinut", a explicat Orban.

De la inceputul anului, alte trei proiecte legislative referitoare la integrare au cazut in Senat in lipsa cvorumului pentru adoptarea lor.

Legile sunt respinse pentru ca puterea nu poate

sa-si mobilizeze reprezentantii pentru a obtine voturile necesare. Opozitia care voteaza impotriva sau se abtine spune ca nu este obligatia ei sa sustina legile guvernului.

Proiectul respins ieri mai are o sansa pentru ca, in cazul lui, votul decisiv este cel al deputatilor. El face o distinctie clara intre regimul general al raporturilor juridice intre functionarii publici si stat, respectiv administratia publica locala, distinctie materializata in reguli diferite privind organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor publice vacante, precum si modalitatea diferita de aprobare a planului de ocupare a functiilor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO