Politică

Renate Weber cere CE o reacţie la decizia "vădit discriminatorie" a Spaniei privind românii

Renate Weber cere CE o reacţie la decizia "vădit discriminatorie" a Spaniei privind românii

Autor: Mediafax

23.07.2011, 12:54 274

Eurodeputata Renate Weber (PNL, ALDE) solicită Comisiei Europeneo reacţie la măsura luată de Spania, privind introducerearestricţiilor pe piaţa muncii pentru români, considerând că deciziaeste "vădit discriminatorie", se arată într-un comunicat remis,sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Sâmbătă, liberala Renate Weber s-a adresat Comisiei Europene,printr-o scrisoare, cerând acestei instituţii o reacţie lamăsura "vădit discriminatorie la adresa cetăţenilor unui statmembru UE", precizând că Spania a anunţat, vineri,introducerea de restricţii temporare pe piaţa muncii doar pentrulucrătorii provenind din România.

Coordonatoare ALDE în Comisia de libertăţi civile, justiţie şiafaceri interne consideră că această măsură crează un "precedentpericulos la nivelul Uniunii" şi solicită Comisiei un răspunsconcret cu privire la ce intenţionează să întreprindă în acest caz,se arată într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Eurodeputata a adresat patru întrebări, experţii CE trebuind sărăspundă dacă există motive suficient de întemeiate pentru a seimpune restricţii pe piaţa muncii spaniole cetăţenilor europeni,cum va reacţiona Comisia la măsura vădit discriminatorie la adresacetăţenilor unui stat membru UE, dacă reintroducerea restricţiilornu înseamnă şi o gravă încălcare a libertăţii de mişcare în UE şice intenţionează să facă Comisia în acest "caz fără precedent".

Scrisoarea a fost trimisă către preşedintele CE, José ManuelBarroso, comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale şiincluziune, László Andor, Comisarul european pentru justiţie,Viviane Reding şi comisarul european pentru afaceri interne,Cecilia Malmström.

Restricţiile pentru muncitorii români, adoptate, vineri, deGuvernul spaniol, au caracter temporar şi vor fi revizuite înfuncţie de evoluţia pieţei muncii, se arată într-un comunicat alExecutivului de la Madrid.

"Consiliul de Miniştri a aprobat un acord prin care sestabileşte reactivarea - aşa cum prevedea ca fiind posibil şiAcordul din 2008 - a perioadei tranzitorii în ceea ce priveşteaccesul românilor pe piaţa spaniolă a muncii. Astfel, cetăţeniiromâni care vor veni la muncă în Spania vor avea nevoie, pentru afi în legalitate, de o autorizaţie prealabilă emisă pe bazaexistenţei unui contract de muncă", se arată într-un comunicat alGuvernului de la Madrid.

Potrivit sursei citate, măsura, care are caracter temporar, nuva afecta românii care sunt deja incluşi pe piaţa muncii dinSpania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO