Politică

Regele Mihai, decorat de Putin la ceremoniile fastuoase de la Moscova

10.05.2005, 20:08 708

Cei mai puternici si influenti lideri ai lumii au celebrat ieri, in Piata Rosie din Moscova, 60 de ani de la capitularea Germaniei naziste si de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial.

La tribuna oficiala, alaturi de presedinte rus Vladimir Putin, gazda grandioaselor ceremonii, au stat peste 50 de sefi de stat si de guvern intre care presedintele american George W. Bush, omologul sau francez Jacques Chirac, cancelarul german Gerhard Schršder si presedintele chinez Hu Jintao, premierul italian Silvio Berlusconi si seful Guvernului japonez Junihiro Koizumi.

Romania a fost reprezentata oficial in Capitala Rusiei de presedintele Traian Basescu. La ceremoniile de la Moscova a fost invitat si decorat pentru actiunile sale in timpul celui de-al doilea razboi mondial Regele Mihai, ultimul in viata dintre sefii statelor implicate in conflictul militar.

Fostul suveran roman a fost decorat de presedintele rus Vladimir Putin cu medalia "60 de ani de la victorie". Au mai fost decorati, cu aceeasi medalie, fostii lideri grec, albanez si cipriot, dar si generalul polonez Wojciech Jaruzelski, care in 1981 a fost autorul unei actiuni in forta impotriva sindicatului independent Solidaritatea.

In varsta de 83 de ani, fostul Rege al Romaniei a declarat anterior participarii la grandioasele ceremonii, Agentiei Associated Press, intr-unul dintre putinele interviuri acordate presei, ca singurul lucru pe care-l poate spune este ca a fost o mare surpriza sa fie invitat la Moscova: "Nu ma asteptam sa fiu chemat la Moscova. Noi avem unele probleme ale noastre acolo dar... Oricum vom vedea ce se va intampla".

Relatiile dintre Romania si Rusia au fost complicate atat in timpul razboiului, precum si in perioada care a urmat. Romania a participat initial la invadarea Uniunii Sovietice de catre Germania in 1941 dupa ce, cu un an inainte, Uniunea Sovietica ocupase Basarabia. Sub presiunea trupelor sovietice, in 1944, Regele Mihai a spus ca trebuie gasita o solutie pentru a salva situatia. Si, cu sprijinul partidelor si armatei, regele l-a inlaturat de la putere pe maresalul Antonescu, deschizand astfel calea unui armistitiu cu sovieticii si a intoarcerii armelor impotriva armatei germane.

La ceremoniile fatuoase organizate de Kremlin pentru a marca 60 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial a participat, de asemenea, presedintele Poloniei, Alexandr Kwasniewski, in ciuda presiunilor intense facute de opozitia poloneza pentru a boicota evenimentul de la Moscova. In discursul tinut, liderul polonez a cerut rusilor "sa nu se teama de adevar". El a adus un omagiu soldatilor sovietici, pentru sacrificiile facute in eliberarea Poloniei, insa, in acelasi timp a amintit masacrul de la Katyn unde 22.000 de ofiteri polonezi au fost executati de politia secreta a lui Stalin.

In schimb, responsabilii politici din Letonia si Estonia, tari vecine Rusiei, membre ale Uniunii Europene, au refuzat sa participe la ceremonii. Cele doua state baltice au cerut Rusiei, fara succes, sa prezinte scuze pentru ocuparea teritoriilor lor de catre sovietici.

Georgia a boicotat, de asemenea, ceremoniile de la Moscova in semn de protest fata de mentinerea militarilor rusi pe teritoriul acestei tari. Astazi, la o zi dupa ceremoniile grandioase, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, il va primi pe liderul american George W. Bush.

In Piata Rosie, ceremoniile au inceput cu scoaterea unui steag rosu, asemenea celui ridicat in 1945 pe cladirea Reichstangului din Berlin, in fata miilor de militari, veterani de razboi si invitati din toata lumea. Timp de aproximativ o ora prin Piata Rosie au trecut militari echipati asemenea celor din timpul razboiului, masini din perioada respectiva si veterani de razboi acoperiti cu decoratii. O escadrila de avioane colorau cerul in nuantele Rusiei, alb, bleu, rosu.

Parada militara la care au participat peste 7.000 de soldati si aproximativ 2.500 de fosti combatanti rusi a inceput imediat dupa ce orologiul Kremlinului a batut ora 10. Trei soldati au traversat piata purtand drapelul rosu al Armatei Sovietice, devenit emblema a armatei ruse sub conducerea lui Vladimir Putin.

Intr-un stil care amintea de paradele epocii sovietice, generalul Efremov l-a salutat pe ministrul apararii, urcat pe o imensa masina decapotabila ZIL, datand din timpul razboiului.

In acest context, in fata a peste 50 de sefi de state si de guverne din intreaga lume, liderul de la Kremlin a vorbit despre "reconcilierea istorica" dintre Rusia si Germania si a cerut liderilor lumii sa nu permita niciodata "repetarea razboiului rece".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO