Politică

Raffarin tulbura apele politicii la Bucuresti

20.10.2004, 00:00 49

Vizita premierului francez, Jean-Pierre Raffarin, la Bucuresti a provocat o disputa intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Ministrul de externe l-a acuzat ieri pe liderul PD ca l-ar insultat grav pe Raffarin, prin afirmatiile sale potrivit carora premierul francez ar fi venit la Bucuresti "pentru a-si lua tainul".
Traian Basescu a trimis ieri o scrisoare ambasadorului Frantei la Bucuresti in care isi exprima regretul ca nu a fost informat despre semnarea unui contract fara licitatie publica pentru construirea unui tronson de autostrada, intre Comarnic si Brasov. La Bucuresti, Raffarin s-a intalnit luni si cu liderii opozitiei, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Ieri, Basescu a afirmat ca nu a fost informat despre semnarea contractului pentru autostrada, cu grupul francez Vinci. El spune ca, daca ar fi fost informat, s-ar fi opus acestui contract pentru ca este atribuit fara licitatie, iar el, Basescu, nu sustine "incheierea unor contracte care incala legile interne cat si legislatia internationala". Inainte a oferi aceste explicatii, presa consenase o declaratie a liderului PD in care afirma ca Raffarin a venit la Bucuresti "pentru a-si lua tainul" - aluzie la respectivul contract, in valoare de 480 de milioane de euro.
Ministrul de externe, Mircea Geoana, a declarat ieri ca afirmatiile lui Basescu reprezinta o insulta grava la adresa liderului unei tari prietene, ceea ce denota iresponsabilitate si demonstreaza ca liderul PD nu este pregatit pentru a ocupa functia de presedinte al tarii. "Sa acuzi un lider de guvern strain ca a venit sa ia tainul este o insulta grava, fara precedent, care denota ca pe Traian Basescu l-a orbit campania electorala si ca acesta nu conoaste limita si decenta atunci cand vine vorba despre interesul national", a spus Geoana. El afirma ca contractul cu Vinci este un fapt firesc, ca si procesul de atragere de investitii straine.
Contractul a fost semnat luni in prezenta premierilor Adrian Nastase si Jean-Pierre Raffarin. Cei doi demnitari au participat si la semnarea contractului de vanzare catre Gas de France a companiei Distrigaz sud, in valoare de 311 milioane de euro.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO