Politică

PSD si PD-L au obtinut mandate aproape la egalitate in turul al doilea

PSD si PD-L au obtinut mandate aproape la egalitate in turul al doilea

Click pentru imaginea marita

17.06.2008, 21:08 18

PSD a castigat cele mai multe mandate de primar in al doilea tur al alegerilor locale, 472, fiind urmat la mica distanta de PD-L cu 432 de mandate si de PNL cu 348 de mandate, a anuntat ieri Biroul Electoral Central.
Independentii au obtinut 41 de mandate, PC - 36 de mandate, UDMR - 36 de mandate, PNGCD - 33 de mandate, PRM - 15 mandate, PNTCD - 10 mandate, PNDC - 7 mandate, Alianta pentru Timis PNL-PNTCD-FDGR - 7 mandate, PIN - 7 mandate, PCM - 5 mandate, FDGR - 2 mandate, Forta Democrata - 2 mandate, iar PPPS, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, PER, Uniunea Croatilor din Romania, UPSC si Alianta pentru Municipiul Oltenita PNL-PNTCD au obtinut cate un mandat de primar, a mai anuntat ieri BEC.
Potrivit BEC prezenta la vot la al doilea tur al alegerilor locale, la nivel national, era, duminica, la ora 21.00, de 47,42%, in mediul urban de 38,28%, in timp ce in mediul rural era de 62,41%.
Din acest moment, incep negocierile pentru constituirea majoritatilor in consiliile locale, fiind in joc fotoliile de viceprimari si de vicepresedinti ai consiliilor judetene.
La Ilfov, potrivit exit-poll-urilor, candidatul PD-L Cristache Radulescu a castigat lupta cu senatorul PSD Anghel Iordanescu pentru presedintia consiliului judetean, dupa ce alegerile au fost reluate duminica in comunele Vidra si Stefanesti in urma unor suspiciuni de frauda.
PSD a castigat in batalia de duminica principalele dueluri din tara, reconfirmandu-si influenta in Moldova: la Iasi, Gheorghe Nichita l-a invins pe candidatul PD-L Dumitru Oprea, cu 54,2 la suta din voturi. Oprea a obtinut, asadar, 45,8% dupa o campanie extrem de stransa. Candidatul PSD a fost votat masiv in zonele marginase ale Iasiului, in special in cartierele Alexandru si Dacia, in timp ce reprezentantul PD-L a fost preferat in majoritatea sectiilor de votare situate in centrul municipiului. "Este ca la fotbal. Poti sa ai 1-0, conteaza doar sa castigi. A fost o campanie extrem de dificila. Voi fi un primar al iesenilor din toate cartierelor si voi continua proiectele pe care le-am inceput", a declarat Nichita, aflat la al doilea mandat. La randul sau, Dumitru Oprea a apreciat ca "asistatii social sunt cei care hotarasc soarta Iasiului".
La Galati, Dumitru Nicolae a castigat aproximativ cu 70% in fata lui Andrei Lisinschi de la PD-L. Lisinschi a anuntat ca va renunta la postul de consilier local obtinut dupa primul tur. "Rezultatele sunt favorabile domnului Dumitru Nicolae si il felicit pentru rezultatul obtinut. Sper doar sa isi duca la indeplinire promisiunile facute. Sper sa iasa primar si in 2012, 2016, 2020, sa fie un veteran al acestei actiuni", a spus Lisinschi.
Decebal Bacinschi a fost reconfirmat la Focsani cu 52% in fata lui Alin Trasculescu (PD-L), care a luat 48% dintre voturile celor care s-au prezentat la vot in Focsani. In judetul Vrancea, fieful social-democratului Marian Oprisan, PSD are 47 de primari, PNL - 17, iar PD-L - 8.
Democrat-liberalii au pierdut si Primaria Bistrita, in fieful deputatului Ion Oltean, pe mana lui Vasile Moldovan, care i-a cedat fotoliul lui Ovidiu Cretu (PSD).
PD-L a castigat totusi in premiera Ploiestiul, prin Liviu Volosevici, dupa ce orasul a avut timp de opt ani primar social-democrat. Volosevici a obtinut 30.491 de voturi (61,47%), in timp ce candidatul PSD Daniel Savu a fost votat de un numar de 19.113 de alegatori (38,53%), potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Municipal.
Liberalii si-au mai asigurat la randul lor inca patru ani la Primaria Bacau dupa ce Romeo Stavarache, care l-a infrant in urma cu patru ani pe Dumitru Sechelariu (PSD), a reusit sa-l bata de aceasta data si pe fratele fostului primar, Sergiu Sechelariu, cu aproximativ 70% din voturi. PNL si-a conservat si Primaria din Calarasi, prin Nicolae Dragu.
UDMR a castigat 184 de primarii in tara, dintre care trei de municipii (Iuliu Ilyes la Satu Mare, Robert Raduly la Miercurea Ciuc si Antal Arpad la Sfantu Gheorghe), conservandu-si practic scorul din 2004 in ciuda aparitiei Partidului Civic Maghiar. PCM a obtinut doar 11 primarii, potrivit datelor BEC. Presedintele UDMR Marko Bela a anuntat ca nu exclude nicio formula de alianta la nivel national, cu exceptia PRM, in perspectiva constituirii majoritatilor in consiliile locale.
In judetul Iasi a fost inregistrata si o situatie mai putin obisnuita, dupa ce social-democratul Neculai Ivascu, care a murit chiar in duminica alegerilor, a fost declarat invingator, fiind votat de 2.104 alegatori, in vreme ce contracandidatul sau liberal Gheorghe Dobreanu a obtinut 1.051 de voturi. BEC a decis sa nu stopeze procesul electoral, dupa confirmarea decesului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO