Politică

PSD - PD-L promit sa nu piarda guvernarea pe drum

PSD - PD-L promit sa nu piarda guvernarea pe drum
11.06.2009, 00:00 17

Gongul de debut al campaniei a sunat deja: un dialog furtunos intre presedintele Traian Basescu si liderul PSD Mircea Geoana pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak a tinut prima pagina a ziarelor, fara ca publicul sa poata lua o pauza de respiratie dupa alegerile europene.

Cum arata urmatoarele sase luni de guvernare daca politicienii sunt in continuare in campanie? Vor putea cele doua formatiuni sa-si tina promisiunile si sa scoata tara din criza?
 
Greu pentru PD-L, dar mai greu pentru PSD
"Pentru PD-L va fi mult mai usor decat pentru PSD sa arate ca se preocupa de guvernare", spune profesorul de stiinte politice Cristian Parvulescu. Si asta pentru ca PD-L a demonstrat ca este un partid disciplinat care nu va provoca niciun fel de probleme organizatorice. "Se vede din experimentul EBA - succesul candidaturii la europene a mezinei presedintelui, Elena Basescu - ca sunt un partid organizat", afirma profesorul. Problemele sunt la PSD, sustine el. Multi lideri ai PSD i-au aratat deja lui Mircea Geoana ca nu i se supun- cum este cazul organizatiei Constanta, care a refuzat sa participle la campania pentru europene. Deci PSD va trebui sa ia o decizie majora pana nu va fi prea tarziu: ori sa iasa de la guvernare, ori sa-i decapiteze pe liderii locali care i-au demonstrat public lui Geoana ca nu ii sunt fideli. "Evident, pot sa continue si in formula actuala, sa guverneze impreuna cu PD-L si sa continue prezidentialele, insa sunt incoerenti", mai spune analistul.
PSD, prin vocea liderului sau, Mircea Geoana, a spus limpede de mai multe ori ca social-democratii vor continua guvernarea. Analistul Stelian Tanase crede ca partidele aflate la guvernare nu au nicio problema in a continua, mai ales ca in plan local "ele se inteleg foarte bine". "Administratia locala va functiona, cu cateva exceptii unde liderii nu se inteleg, iar batalia electorala va fi la varf, intre liderii celor doua formatiuni". "Lupta este pe doua paliere, cele doua partide functioneaza la un nivel inferior, ca doua placinte, iar cei doi lideri sunt ca doi tapi, cap in cap", afirma Tanase.
 
Tot democrat-liberalul in slujba lui Basescu
Cum vad democrat-liberalii urmatoarele sase luni? "Ca lider al PD-L pot sa spun ca toata activitatea partidului va fi concentrata pe o buna guvernare pentru iesirea din criza, asezarea partidului pentru campanie si pregatirea prezidentialelor", afirma vicepresedintele partidului, Cezar Preda. "Atunci cand Traian Basescu va anunta ca va candida la prezidentiale pentru al doilea mandat tot partidul trebuie sa fie pregatit pentru ca sa se caleze pe acest anunt", spune el.
De cealalta parte, Bogdan Niculescu-Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD, admite ca momentul este de doua ori greu: "Pe de o parte aceasta guvernare trebuie sa fie capabila sa ne scoata din criza si nu putem spera ca acest lucru sa se petreaca mai devreme de 2010, iar, pe de alta parte, avem alegerile prezidentiale. As vrea sa cred ca aceasta campanie nu va lovi guvernarea si cred ca o sansa ar fi ca partenerii nostri sa nu lege foarte strans guvernarea de alegerile prezidentiale".
PSD isi va construi pana la finele lunii o strategie de "supravietuire" astfel incat sa ramana intarit la guvernare, dar sa tureze si motoarele pentru prezidentiale.
Desi in opozitie si lipsit de constrangerile celor care guverneaza, PNL are si el de pus la punct unele lucruri. Scorul sub asteptari al PNL la euroalegeri i-a adus lui Crin Antonescu o prima critica din partea fostului lider, Calin Popescu-Tariceanu. Or, Antonescu a castigat partidul cu promisiunea de a-l readuce la guvernare si din pozitia de lider al PNL a ajuns si candidat prezidential. Alegerile din toamna nu reprezinta doar miza personala a lui Antonescu pentru ca intreg partidul mizeaza acum pe o singura carte.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO